Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Peter Sagan absolútnym víťazom spoločných MSR a ČR, zavŕšil hetrik

Slovenský cyklista Peter Sagan v cieli spoločných majstrovstiev Slovenska a Česka v pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dvadsaťtriročný cyklista v špurte jasne triumfoval a na Tour de France tak bude jazdiť v drese so slovenskou trikolórou.

Dubnica nad Váhom 23. júna (TASR) - Absolútnym víťazom spoločných majstrovstiev Slovenska a Česka v pretekov jednotlivcov s hromadným štartom sa stal Peter Sagan.

Dvadsaťtriročný cyklista v Dubnici nad Váhom obhájil titul z vlaňajška a zavŕšil víťazný hetrik. Na štart sa postavilo 177 pretekárov.

V prvej polovičke takmer 200 km dlhých pretekov absolvoval pelotón 6 trinásťkilometrových okruhov so stúpaním na vrch Hrabovka. V druhom okruhu sa vydaril únik päťčlennej skupine, v ktorej bol zo Slovákov iba Taragel z bratislavskej Dukly. Únik takmer 80-členný pelotón zlikvidoval až po prvom prejazde cez futbalový štadión.

Napokon sa o víťazovi rozhodovalo až v záverečnom špurte. Na tartanovú dráhu sa ako prvý vrútil Peter Sagan, s prehľadom zvíťazil a po rokoch 2011 a 2012 získal majstrovský hetrik.

Na blížiacej sa Tour de France tak bude jazdiť v drese so slovenskou trikolórou. "Preteky boli zväčša pod kontrolou českých tímov. Škoda, že v záverečných kilometroch dostal defekt môj brat Juraj, musel som si poradiť sám. O únik sa pokúsil Peter Velits aj Čech Bárta, nebola tam preto tlačenica, čo som využil a došiel do prvej zákruty ako prvý. Bola to pre mňa veľmi dobrá príprava na Tour de France, ktorá potvrdila moju kondíciu. Teraz ma však čakajú ďalšie ťažké etapy. Na trati som nemal prakticky žiadne problémy," povedal Peter Sagan.

Skvelý záver v podaní Sagana:


Jeho reprezentačný kolega Peter Velits označil nedeľňajšie preteky za náročné. "Možno by sa zdalo, že záverečné rovinaté okruhy nebudú ťažké, ale zdanie klamalo. Fúkal nepríjemný vietor, bolo to ťažké. Sily ubúdali aj pri náročných stúpaniach na Hrabovku, kde sa pelotón značne preriedil. Na trati boli super fanúšikovia. bolo to veľmi príjemné. V stredu odlietam na Tour de France," povedal Velits.



výsledky spoločných MSR a ČR:
1. Peter Sagan (SR/Cannondale) 4:38:22, 2. Jan Bárta (ČR/Team Netapp-Endura), 3. Martin Bína (ČR/CT Tábor)...6. Maroš Kováč (SR/Dukla Trenčín Trek), 10. Patrik Tybor (SR/Dukla Trenčín Trek), 17. Marek Čanecký (SR/RSC Amplatz), 20. Roman Broniš, 21. Erik Paška (obaja SR/Dukla Trenčín Trek), 24. Peter Velits (SR/Omega-Pharma) všetci rovnaký čas ako víťaz
MSR: 1. Peter Sagan 4:38:22, 2. Kováč, 3. Tybor - obaja rovnaký čas ako víťaz