Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Peter Sagan skončil tretí v 3. etape Okolo Romandie

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-hansgrohe v 1. etape cyklistických pretekov Tirreno - Adriatico so štartom i cieľom v Lido di Camaiore 10. marca 2021. Foto: TASR/AP

Jazdec stajne Bora-Hansgrohe finišoval druhý v záverečnom špurte skupiny, ktorá zaostala o 22 sekúnd za víťazom etapy Marcom Solerom zo Španielska (Movistar).

St. Imier 30. apríla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil tretie miesto v piatkovej 3. etape pretekov Okolo Romandie. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe finišoval druhý v záverečnom špurte skupiny, ktorá zaostala o 22 sekúnd za víťazom etapy Marcom Solerom z tímu Movistar. Španiel dostiahol do úspešného konca únik, ktorý odštartoval v záverečnom stúpaní 168,7 km dlhého úseku so štartom a cieľom v Estavayere. Po triumfe sa Soler posunul do čela priebežného poradia. Druhý skončil Dán Magnus Cort (EF Education - Nippo). Druhý slovenský jazdec Juraj Sagan (Bora-Hansgrohe) obsadil 109. miesto so stratou 19 minút na víťaza.

Už od úvodu sa množstvo jazdcov pokúšalo o únik, no napokon sa vyskladala okolo domáceho Stefana Künga (Groupama-FDJ) sedmička v zložení Kobe Goossens (Lotto-Soudal), Charles Quarterman (Trek-Segafredo), Sander Armée (Qhubeka-Assos), Johan Jacobs (Movistar), Stefan Bissegger (EF Education) a Matthias Reutimann (Švajč.). Tempo pelotónu udával v nepriaznivom počasí hlavne tím Ineos, ktorý bojoval o čelo priebežného poradia. V stúpaní 50 km pred cieľom sa so sedmičkou rozlúčili ako prví Armée a Quarterman, o niečo neskôr Reutimann. Kvarteto šliapalo zo všetkých síl do pedálov a pelotón s bratmi Saganovcami, v ktorom spolupracovali hlavne Ineos, Bora a Bahrain, systematicky ukrajoval z dvojminutového náskoku.

Do záverečného stúpania už išiel iba osamotený Belgičan Goossens, keď Künga zabrzdil nešťastný pád a zvyšní jazdci nevydržali tempo. Les Grandes napokon znamenal definitívny koniec úniku. Útok potom vyšiel Španielovi Solerovi. Do cieľa smeroval s malým náskokom na prenasledovateľov a podarilo sa mu ho úspešne udržať. V boji o druhé miesto sa presadil v špurte skupiny Dán Cort pred Petrom Saganom.

Slovenský cyklista, ktorý vyhral stredajšiu 1. etapu Okolo Romandie, sa v celkovej klasifikácii posunul na 53. priečku. Za lídrom Solerom zaostáva o 7:45 min. Jeho brat Juraj Sagan figuruje na priebežnej 126. pozícii (+47:21 min).

V bodovacej súťaži si zelený dres lídra naďalej drží Talian Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), ktorý finišoval v piatok na štvrtej priečke. Na konte má 98 bodov, trojnásobný majster sveta Peter Sagan je stále druhý so ziskom 70 bodov.

3. etapa, Estavayer – Estavayer (168,7 km):



1. Marc Soler (Šp./Movistar Team) 3:58:35 h, 2. Magnus Cort (Dán./EF Education-Nippo) +22 s, 3. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe), 4. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain Victorious), 5. Gorka Izagirre Insausti (Šp./Astana-Premier Tech), 6. Diego Ulissi (Tal./UAE Team Emirates), 7. Ilan Van Wilder (Belg./Team DSM), 8. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma), 9. Ion Izagirre Insausti (Šp./Astana-Premier Tech), 10. Rui Costa (Port./UAE Team Emirates) všetci rovnaký čas, ..., 109. Juraj SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) +19:01 min

Priebežné poradie po 3. etape: 1. Marc Soler (Šp./Movistar Team) 12:38:40 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit./Ineos Grenadiers) +14 s, 3. Richie Porte (Austr./Ineos Grenadiers), 4. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain Victorious) obaja rovnaký čas, 5. Marc Hirschi (Švajč./UAE Team Emirates) +16, 6. Mattia Cattaneo (Tal./Deceuninck-Quick-Step) +20, 7. Wilco Kelderman (Hol./Bora-hansgrohe) +21, 8. Ilan Van Wilder (Belg./Team DSM), 9. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) obaja rovnaký čas, 10. Rui Alberto Faria da Costa (Port./UAE Team Emirates) +24, ..., 55. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) +7:45 min, 126. Juraj SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) +47:21