Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Isinbajevová kritizovala vylúčenie ruského tímu z paralympiády

Na snímke vpravo ruská skokanka o žrdi Jelena Isinbajevová. Foto: TASR/AP

Verdikt Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) už potvrdil Športový arbitrážny súd (CAS).

Moskva 23. augusta (TASR) - Hviezdna skokanka o žrdi Jelena Isinbajevová ostro kritizovala kompletné vylúčenie ruského tímu z paralympiády v Riu de Janeiro kvôli systematickému dopingu v krajine.

„Mysleli sme si, že väčšine tímu povolia štart. Urobili hrôzostrašné rozhodnutie,“ cituje slová atlétky, ktorá minulý týždeň ukončila aktívnu kariéru, agentúra dpa.

Verdikt Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) už potvrdil Športový arbitrážny súd (CAS). „Nikto nepočítal s tým, že na základe jednej správy padnú dve rôzne rozhodnutia,“ reagoval Michail Terentiev z ruského paralympijského výboru. „Je to smutné a neférové rozhodnutie, ktoré diskriminuje postihnutých športovcov,“ dodal funkcionár.

Medvedev považuje vylúčenie Ruska za cynické rozhodnutie

Premiér Dmitrij Medvedev považuje vylúčenie ruského paralympijského tímu z PH 2016 za cynické rozhodnutie.

Je to úder nielen pre ruských zdravotne postihnutých športovcov, ale pre všetkých,“ cituje slová politika agentúra dpa. „Zachádzanie s ruským športom je ako odporný koktejl, ktorý pozostáva z osemdesiatich percent politiky a dvadsiatich percent dopingu,“ dodal.

Informácie o systematickom dopingu označil Medvedev za absurdné: „Použitie je na rozhodnutí športovcov, trénerov a lekárov. Štát a jeho zástupcovia s tým nič nemajú."

V Rusku vidia za obvineniami „politicky motivovanú kampaň Západu“.