Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Philipsen vyhral Scheldeprijs, druhé a tretie miesto obsadil QuickStep

Jasper Philipsen, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Rovinatá klasika praje tradične hromadnému dojazdu pelotónu, no tento rok malo počasie iné plány.

Schoten 7. apríla (TASR) - Belgický cyklista Jasper Philipsen vyhral 109. ročník pretekov Scheldeprijs. Jazdec stajne Alpecin-Fenix sa presadil v záverečnom špurte zredukovaného pelotónu na 193,8 km dlhej trase z Terneuzenu do Schotenu. Druhé a tretie miesto si podelili pretekári Deceunincku-QuickStep Sam Bennett z Írska a Mark Cavendish z Veľkej Británie.

"Dnes bol na štarte veľa dobrých šprintérov a preto je veľmi pekné, že sa mi podarilo vyhrať. Dodáva mi to veľa sebadôvery do ďalších pretekov. Ako sme očakávali, na vetre bola veľká bitka o pozície, no všetky veľké mená zostali vpredu. Na konci bolo jasné, že rozhodne špurt," povedal v televíznom rozhovore dvadsaťtriročný Philipsen, ktorý si pripísal šieste víťazstvo v kariére.

Rovinatá klasika praje tradične hromadnému dojazdu pelotónu, no tento rok malo počasie iné plány. Cyklistov čakal na otvorených cestách silný bočný vietor a zima a tak dostali preteky nový náboj. Veterné podmienky sa prejavili hneď v úvode, pretekárom fúkalo do chrbta, tempo tak bolo vysoké a nevytvorili sa žiadne úniky. Postupne sa však vietor otočil a hlavné pole sa roztrhlo na polovicu. V prednej časti pracovali naplno Lotto Soudal, Bora-Hansgrohe a QuickStep, aby svoj náskok natiahli. Po 50 km sa však skupiny spojili. Netrvalo to ale dlho, pretože po páde Taca van der Hoorna, ktorý po ňom odstúpil, sa hlavné pole opäť roztrhalo.

Následne sa na čele vytvorila silná trinásťčlenná skupina, za ňou ďalšia so 17 pretekármi a pelotón strácal 100 km pred cieľom už vyše minútu. Dve čelné skupiny sa po asi 30 km spojili do jednej veľkej a bolo jasné, že práve z nej vzíde víťaz pretekov. Prevahu v nej mali jazdci Bory a QuickStepu s päťčlenným zastúpením a udržali sa v nej silní šprintéri Nils Politt, Pascal Ackermann (Bora), Sam Bennett, Mark Cavendish (QuickStep), Giacomo Nizzolo (Qhubeka-Assos), Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) či Cees Bol (DSM). Táto skupina sa už v ďalšom priebehu netrhala a tak o víťazovi rozhodol záverečný špurt. V ňom mal najlepšie nohy Philipsen pred duom QuickStepu.

Tesne pred štartom pretekov sa odhlásil francúzsky tím Groupama-FDJ, keďže sa v jeho kádri objavil pozitívny test na koronavírus. Už predtým zrušil z rovnakého dôvodu svoju účasť Trek-Segafredo.



výsledky 109. ročníka Scheldeprijs (Terneuzen - Schoten, 193,8 km):

1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix) 4:03:28 h,
2. Sam Bennett (Ír./Deceuninck-QuickStep),
3. Mark Cavendish (V.Brit./Deceuninck-QuickStep),
4. Danny van Poppel (Hol./Intermarché-Wanty-Gobert),
5. Clément Russo (Fr./Arkea-Samsic),
6. Pascal Ackermann (Nem./Bora-Hansgrohe),
7. Luca Mozzato (Tal./B&B Hotels p/b KTM),
8. Giacomo Nizzolo (Tal./Qhubeka Assos),
9. Marc Sarreau (Fr./AG2R Citroën),
10. Dries van Gestel (Belg./Total Direct Energie) všetci rovnaký čas