Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Piešťanské Čajky sú v C-skupine, Bystrica o ňu zabojuje proti Moschatu

Na snímke tréner Piešťan Peter Jankovič. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zo štvorčlenných skupín postupujú do play off tímy na prvých dvoch miestach a osem najlepšie postavených družstiev z tretích miest. Ďalšie fázy Eurocupu sa hrajú systémom doma-vonku.

Mníchov 15. júla (TASR) - Súpermi basketbalistiek Piešťanských Čajok v Európskom pohári (Eurocup) budú v C-skupine turecký Galatasaray Istanbul, poľský InvestInTheWest Enea Gorzów a víťaz kvalifikačného dvojzápasu medzi Sláviou Banská Bystrica a gréckym tímom Eleftherii Moschato. Rozhodol o tom žreb v Mníchove.

Úradujúci šampión Niké extraligy žien mal už pred žrebom istotu miesta v skupine, celkovo si túto fázu Eurocupu zahrá tretíkrát. V doterajších dvoch vystúpeniach uhral vždy zhodne po dve víťazstvá a štyri prehry. Galatasaray Istanbul je turecký veľkoklub a pravidelný účastník európskych pohárov, čo dokumentuje tretie miesto v predchádzajúcom ročníku Eurocupu. Na ligovej scéne prekvapujúco skončil už vo štvrťfinále. Poľský InvestInTheWest Enea Gorzów hrá tiež pravidelne Eurocup, v uplynulej sezóne skončili už v prvej fáze skupinovej fázy s bilanciou jedna výhra a päť prehier. V domácej súťaži sa dostal až do semifinále.

"Myslím si, že môžeme byť so žrebom spokojní, aj keď skupina je ťažká. V tejto súťaži si ľahkého súpera nevyberieme. Dostali sme Galatasaray, v minulej sezóne Eurocupu skončil na treťom mieste a prebojoval sa do Final Four. Už len meno hovorí samo za seba, to je atraktívny súper, na ktorého sa veľmi tešíme. Poľský Gorzów už dlhé roky patrí medzi špičku vo svojej krajine, takže určite to nebude nič ľahké. Aj z tejto strany je spokojnosť, či už vzdialenosťou alebo tým, že nám je ten ich basketbal veľmi blízky. Z kvalifikantov to bude buď Banská Bystrica alebo grécky tím, o ktorom toho veľa neviem. Tiež to bude jeden z prijateľnejších súperov. Som rád, že to takto dopadlo. Pevne verím, že sa minimálne pobijeme o to, aby sme postúpili z tretieho mesta a predĺžime si sezónu dvojzápasom. Musíme počkať na vyskladanie tímov a podľa toho budeme reagovať," povedal po žrebe tréner Piešťanských Čajok Peter Jankovič.

Pod novým marketingovým názvom sa Slávia Banská Bystrica (v minulosti BK ŠKP 08 Banská Bystrica) rozhodla prvýkrát prihlásiť do Eurocupu. Štvrtý tím uplynulej sezóny najvyššej slovenskej súťaže si vyskúša pri svojej premiére kvalifikáciu, ktorá sa hrá systémom doma-vonku. Jeho súperom bude grécka Eleftheria Moschato. Účastník A1 ligy skončil v uplynulom ročníku vo štvrťfinále, v Eurocupe sa opäť po roku predstaví už v kvalifikácii.

"Žreb nám prisúdil grécke družstvo, zo základných informácií vieme, že ide o štvrťfinalistu gréckej ligy. Minulý rok sa tiež pokúšali o postup do Eurocupu, čo sa im nepodarilo. Časom budeme získavať ďalšie informácie. Teraz, na začiatku sezóny, je ešte skoro. Dúfam, že odohráme dva kvalitné zápasy. Momentálne predikovať výsledok je ťažké. Ja som rád, že máme možnosť pobiť sa o postup do skupinovej fázy Eurocupu," povedal manažér Slávia Banská Bystrica Milan Špiner.

Zo štvorčlenných skupín postupujú do play off tímy na prvých dvoch miestach a osem najlepšie postavených družstiev z tretích miest. Ďalšie fázy Eurocupu sa hrajú systémom doma-vonku.

Žreb Európskeho pohára 2022/2023:



kvalifikácia: Slávia Banská Bystrica – Eleftheria Moschato

C-skupina: Piešťanské Čajky, Galatasaray Istanbul, InvestInTheWest Enea Gorzow, víťaz Slávia Banská Bystrica/Eleftheria Moschato