Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Piešťany chcú obhájiť titul, Banská Bystrica vo finále po 23 rokoch

Na snímke zľava Dominika Urbanová, Martina Dovčíková (obe Ružomberok) a Ana Mandičová (Piešťany) v zápase 9. kola Niké extraliga žien v basketbale MBK Ružomberok - Piešťanské Čajky v Ružomberku 19. novembra 2022. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Úvodný diel série, hranej na tri víťazstvá, je na programe v sobotu 15. apríla o 18.00 h v piešťanskej Diplomat aréne.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Zloženie finále basketbalovej Niké extraligy žien bude v tomto ročníku iné, na aké boli fanúšikovia v uplynulých rokoch zvyknutí. Po 23 rokoch má možnosť zabojovať o prvú majstrovskú trofej Slávia Banská Bystrica, v súboji o najcennejší kov sa stretne s obhajcom titulu Piešťanskými Čajkami. Úvodný diel série, hranej na tri víťazstvá, je na programe v sobotu 15. apríla o 18.00 h v piešťanskej Diplomat aréne.

Bystrické "pumy", ktoré prešli pred aktuálnou sezónou rebrandingom na Sláviu, nepustili do finále Ružomberok, v semifinále ho zdolali hladko 3:0 na zápasy. "Ruža" sa tak nepredstaví vo finále prvýkrát od roku 2017, Banská Bystrica sa naposledy predstavila v súboji o majstra ešte v roku 2000. "Bola to v prvom rade moja úloha, prečo som sem prišla. Takže som veľmi šťastná, že sa nám to podarilo ako celému klubu a nastavili sme to dobrým smerom. Z tohto pohľadu tam môže byť spokojnosť. Verím teda, že aj v tom najbližšom ročníku zabojujeme o možno ešte lepšie výsledky, aj keď samozrejme, sme ešte len pred finále, takže nevieme presne, ako to dopadne," vyjadrila sa pre TASR k postupu do finále trénerka Slávie Zuzana Žirková.

Piešťany tiež zvládli semifinálovú sériu podobným spôsobom ako pred rokom, aj teraz zdolali Young Angels Košice 3:0 na zápasy. Pre klub z kúpeľného mesta je to 8. účasť vo finále Niké EXZ, premiérovo je v pozícii obhajcu titulu. "Je to ťažké a náročné, hlavne pre dvojtýždňovú pauzu medzi semifinále a finále. Sezóna je pre nás dlhá, náročná a bola spojená s Eurocupom, takže je to vidieť aj na dievčatách. Musíme dávať pozor v rámci tréningového procesu, aby sme ich udržali nejakým spôsobom živé. Vieme, do čoho ideme a čo chceme dosiahnuť. Musíme byť hlavne na to mentálne pripravení,“ uviedol kouč Čajok Peter Jankovič.

Prvýkrát v najvyššej súťaži sa vo finále postavia proti sebe tieto tímy, ale v aktuálnom ročníku sa už stretli celkovo v 7 prípadoch – štyrikrát v lige, dvakrát v skupinovej fáze Európskeho pohára (Eurocup) a tiež vo finále Slovenského pohára. Vo všetkých prípadoch zvíťazili Piešťany. "Tešíme sa na finálové zápasy a dúfame, že v prvom stretnutí to chytíme pevne do rúk a odnesieme si prvé víťazstvo. Myslím si, že finále bude vyrovnanejšie, ako naše posledné zápasy proti ‘pumám‘. Tak ako aj my, tak aj Banská Bystrica dá do toho 120 percent. Pre oko diváka to bude určite atraktívne. Dúfam, že v náš prospech zvládneme finálovú sériu, ale samozrejme, nemôžeme nič podceniť. Musíme hrať našu hru a od prvej minúty to hlavne zobrať zodpovedne,“ vyhlásila pivotka Piešťan a v minulosti hráčka Banskej Bystrice Alica Moravčíková.

Spolu so spoluhráčkami bojuje nielen o obhajobu majstrovskej trofej, ale aj o to, aby na domácej scéne zakončili ročník 2022/2023 bez jedinej prehry. Naposledy sa tento počin podaril Good Angels Košice ešte v sezóne 2015/2016. Nakročené k tejto méte mal aj Ružomberok, ale sezónu 2019/2020 predčasne ukončila pandémia koronavírusu. "Ja verím v náš tím, verím v naše schopnosti. Veríme si na Čajky. Z obidvoch strán to bude veľmi bojovný basket. My nemáme čo stratiť, môžeme len získať. Práve Piešťany budú z tej svojej pozície možno viac pod tlakom. My si môžeme vychutnať tieto zápasy, vychutnať si atmosféru a spraviť na ihrisku to, čo najlepšie vieme. Stretli sme sa v rôznych fázach sezóny. V uplynulých vzájomných zápasoch, napríklad vo finále Slovenského pohára, sme ukázali, že vieme s nimi hrať rovnocennú partiu. Proti takému súperovi potrebujeme byť koncentrované celých 40 minút,“ myslí si kapitánka Banskej Bystrice Laura van Dalenová.

Piešťany môžu prvýkrát v klubovej histórii získať double (ligový titul a Slovenský pohár). "Urobíme všetko, čo bude potrebné. Sme koncentrované, budeme hrať ako tím a spravíme to, na čom pracujeme. Bude potrebné hrať obranu, doskakovať a hrať kolektívne. Máme množstvo zbraní, musíme ich všetky využiť proti Banskej Bystrici. Chceme obhájiť titul. Tvrdo sme túto sezónu pracovali a teraz chceme odmenu za odvedenú robotu,“ vyhlásila hráčka Čajok Ke'Shunan Jamesová.

"Pumy“ však majú odlišné plány, a to konečne vystúpiť v nejakej súťaži na najvyšší stupienok. "Pre tím je to zadosťučinenie za túto sezónu. Bol to určite náš cieľ, dostať sa do finále. Môžeme to považovať za úspech. Pre klub je to vizitka práce, a to nielen za tento, ale aj za predchádzajúce roky. Pre mňa osobne je to veľká vec, je to určite splnený sen. V tomto klube som už dlhšie a zažila som v podstate všetky umiestnenia – keď sme hrali o záchranu, o piate miesto, takisto keď sme sa dostali do finálovej štvorky. Takže tá postupnosť tam je a ja som veľmi rada, že tomuto klubu sa podarilo dostať až do finále,“ dodala na záver Van Dalenová.

Finálová séria Niké extraligy žien sa hrá na tri víťazné zápasy, meno víťaza sezóny 2022/2023 bude známe najneskôr 29. apríla.



Program finále Niké extraligy žien (hrá sa na tri víťazné zápasy):

sobota 15. apríla o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica

streda 19. apríla o 18.00 h: Slávia Banská Bystrica – Piešťanské Čajky

sobota 22. apríla o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica

prípadný 4. zápas – streda 26. apríla o 18.00 h: Slávia Banská Bystrica – Piešťanské Čajky

prípadný 5. zápas – sobota 29. apríla o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica