Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

Pistorius sa odvolal voči podmienkam kaucie, chce ísť mimo JAR

Oscar Pistorius Foto: TASR/AP Photo

Pistoriusa prepustili na kauciu 22. februára. Podľa jej podmienok musel odovzdať svoj pas, vyhýbať sa svojmu domu, kde sa incident odohral, i všetkým svedkom.

Johannesburg 11. marca (TASR) - Právnici Oscara Pistoriusa, juhoafrického atléta s amputovanými končatinami, ktorý je obvinený z úkladnej vraždy jeho 29-ročnej priateľky Reevy Steenkampovej, podali na súd odvolanie voči podmienkam kaucie. Žiadajú v ňom zmiernenie jej podmienok, aby Pistorius mohol opustiť krajinu a opäť pokračovať v atletickej kariére.

Právnici argumentujú, že žiadne dôkazy nenasvedčujú tomu, že Pistorius hodlá ujsť pred procesom do zahraničia. Mal by tak dostať príležitosť cestovať aj mimo JAR, ak na to bude mať oficiálne povolenie súdu. Nie je tak žiadne riziko, že by sa paralympionik mal vyhýbať súdu. Podľa dokumentov, ktoré zaslali právnici Pistoriusa agentúre AP v pondelok, odvolanie podali už v piatok.

Pistoriusa prepustili na kauciu 22. februára. Podľa jej podmienok musel odovzdať svoj pas, vyhýbať sa svojmu domu, kde sa incident odohral, i všetkým svedkom. Juhoafrický atlét musel taktiež odovzdať svoje zbrane, nesmie piť alkohol a na policajnej stanici sa musí hlásiť dvakrát týždenne.

Členovia jeho rodiny v pondelok oznámili, že napriek ťažkým časom nemá Pistorius tendencie spáchať samovraždu. "Je nesmierne zarmútený, ale napriek tragickým okolnostiam rozhodne nemyslí na samovraždu. Oscar je v súčasnosti zlomený, ale verí, že bude pokračovať v živote ďalej," uviedol vo vyhlasení Pistoriusov strýko Arnold Pistorius. Podľa neho má obvinený atlét podporu celej rodiny.