Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Pittsburgh zvíťazil v deviatom zápase za sebou, St. Louis zdolal 5:3

Hokejista Bryan Rust (17) z Pittsburghu Penguins sa snaží streliť puk do brány Jordana Binningtona zo St. Louis Blues počas zápasu zámorskej NHL Pittsburgh Penguins - St. Louis Blues 5. januára 2022. Foto: TASR/AP

V ďalšom zápase Toronto zdolalo Edmonton 4:2, pre hostí to bola piata prehra za sebou.

New York 6. januára (TASR) - Hokejisti Pittsburghu zvíťazili v NHL v deviatom zápase za sebou. Na vlastnom ľade zdolali St. Louis 5:3, keď otočili vývoj duelu tromi gólmi v tretej tretine. Americký útočník domácich Bryan Rust si pripísal dva góly a asistenciu.

Skóre zápasu otvoril v 20. sekunde druhej tretiny uzdravený útočník Blues Brayden Schenn, ktorý návrat do akcie po piatich zápasoch oslávil 200. gólom v kariére. Hostia viedli 2:0, keď Jordan Kyrou potvrdil dobrú formu a skóroval štvrtýkrát z predchádzajúcich troch duelov. Gólová prestrelka pokračovala, Rust z presilovky znížil na 1:2, ale o 19 sekúnd neskôr vrátil Blues dvojgólové vedenie obranca Colton Parayko. Tým vyhnal z bránky Caseyho DeSmitha, ktorého nahradol Tristan Jarry a ten už nepustil za chrbát ani jednu z 13 striel. Ešte v druhej tretine znížil na 2:3 Rust a o všetkom sa rozhodlo v 53. minúte. Kapitán "tučniakov" Sidney Crosby vyrovnal na 3:3, keď sa presadil svojím dôrazom pred bránkou. Blues si zobrali trénerskú výzvu a reklamovali, že Crosby pred gólom nedovolene atakoval brankára Jordana Binningtona. Ku kontaktu však podľa rozhodcov prišlo pred bránkoviskom a po neúspešnej výzve nasledoval automaticky dvojminútový trest. Penguins presilovku bleskovo využili a 12 sekúnd po Crosbyho zásahu rozhodol Evan Rodrigues. Gólovú poistku na 5:3 pridal v závere Brock McGinn.

"Crosby bol ako beštia. Bol neskutočne silný v práci s pukom a ten gól, to bol typický Crosby. Ide odvážne do priestorov pred bránkou a vie sa tam skvele orientovať. Keď hrá tak ako dnes, strhne celý tím," povedal pre web nhl.com tréner Pittsburghu Mike Sullivan. "Tučniaci" deviatimi víťazstvami za sebou vyrovnali najdlhšiu šnúru v tejto sezóne. Hráči Caroliny Hurricanes vyhrali deväťkrát v sérii od 14. októbra do 3. novembra. "Nebol to náš najlepší zápas, ale mali sme šancu ho vyhrať. Tretia tretina nám nevyšla, je to škoda,” povedal kapitán Blues Ryan O’Reilly.

V ďalšom zápase Toronto zdolalo Edmonton 4:2, pre hostí to bola piata prehra za sebou. Víťazný gól dal v 52. minúte Iľja Michejev, keď v presilovke švihom spomedzi kruhov prekonal Mikea Smitha a dostal Maple Leafs do vedenia 3:2. Ruský útočník strelil svoj tretí gól v treťom zápase sezóny po tom, ako po operácii zlomeného palca vynechal úvodných 29 duelov. "Michejev je pre náš tím veľká posila, o tom niet pochýb. Nielen preto, že dnes skóroval,” povedal tréner Toronta Sheldon Keefe. “Keď mám šancu vystreliť, tak to skúsim a som rád, že to opäť vyšlo. Som rád, že som po dlhej pauze prispel k úspechu dôležitými gólmi," povedal 27-ročný Michejev. Víťazstvo poistil gólom do prázdnej bránky Alexander Kerfoot. K štvrtému víťazstvu za sebou prispel dvoma asistenciami William Nylander, brankár Jack Campbell zaznamenal 28 zákrokov. Za Oilers skórovali Leon Draisaitl, ktorý strelil 26. gól v sezóne a upevnil si pozíciu najlepšieho kanoniera súťaže, a Brendan Perlini. Edmonton hral bez kapitána Connora McDavida, ktorého klub spoločne s Derekom Ryanom a Tysonom Barriem umiestnil na covidovú listinu.

"Po dvoch tretinách bolo jasné, že vyhrať môže ktokoľvek, a hoci sme nehrali zle, opäť sme ostali bez bodov. Je to frustrujúce, ale pozeráme sa dopredu a veríme, že nás čaká úspešné obdobie. V žiadnom prípade neprestávame hrať, je pred nami ešte veľká časť sezóny," povedal Draisaitl. Špeciálny duel odohral útočník Zach Hyman, ktorý nastúpil prvýkrát proti Torontu po tom, ako v lete podpísal s Oilers sedemročný kontrakt. Súboj mu však nevyšiel, keď zaznamenal tri mínusové body. Hyman strávil svojich prvých šesť sezón v drese Maple Leafs, v 345 zápasoch nazbieral 185 bodov.

NHL - sumáre:



Toronto Maple Leafs – Edmonton Oilers 4:2 (2:2, 0:0, 2:0)
Góly: 5. Tavares (Nylander, Kerfoot), 20. Brodie (Nylander, Matthews), 52. Michejev, 60. Kerfoot - 10. Perlini (Sceviour, Turris), 12. Draisaitl (Yamamoto, Foegele). Brankári: Campbell - Smith, strely na bránku: 33:30, bez divákov.

Pittsburgh Penguins - St. Louis Blues 5:3 (0:0, 2:3, 3:0)
Góly: 34. Rust (Rodrigues, Letang), 36. Rust (Crosby, Guentzel), 53. Crosby (Guentzel, Marino), 53. Rodrigues (Letang, Rust), 59. McGinn (Blueger) - 21. Schenn (Krug), 29. Kyrou (Tarasenko, Faulk), 34. Parayko (Schenn, Perunovich). Brankári: DeSmith (34. Jarry) - Binnington, strely na bránku: 41:29, 17.921 divákov.