Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Plán na atletických MS splnený na polovicu, druhá závisí od Lomnického

Na archívnej snímke šéftréner SAZ Martin Pupiš. Bratislava. Foto: TASR - Michal Svítok

Po vystúpeniach štyroch zo šiestich reprezentantov je plán splnený na polovicu vďaka deviatej priečke kladivárky Martiny Hrašnovej.

Dauha 30. septembra (TASR) - Šéftréner slovenských atlétov Martin Pupiš stanovil pred majstrovstvami sveta v Dauhe za cieľ dve umiestnenia v najlepšej dvanástke. Po vystúpeniach štyroch zo šiestich reprezentantov je plán splnený na polovicu vďaka deviatej priečke kladivárky Martiny Hrašnovej.

Osemstovkárka Gabriela Gajanová nepostúpila z rozbehov a chodci Matej Tóth ani Mária Katerinka Czaková nedokončili 50-kilometrovú trať. "Aj striedme odhady, že s dvoma miestami do dvanástky budeme spokojní, sa ukázali ako realistické. Mnohí mi to na začiatku zazlievali, ale bol som tu pred rokom a vedel som, čo čaká na pretekárov. Bral som to tak, že to je 50 na 50, buď medaila, alebo nedokončenie. Nakoniec sa ukázala druhá možnosť. Každý, kto bol na okruhu, sa nečuduje ľuďom doma, ktorí sa čudujú, lebo sú tu podmienky, aké sa nedajú ani predstaviť. Gabika Gajanová ešte nemá 20 rokov, som rád, že ju možno prefackala športová realita vrátane extrémnych podmienok. Úplne spokojní nemôžeme byť s tým, že chodci nedokončili preteky, ale vychádzalo to z reality," zhodnotil Pupiš pre TASR.



Šéftréner sa zatiaľ mohol tešiť z výsledku Hrašnovej: "Je vynikajúci, aby som povedal úprimne, veril som, že keď podá štandardný výkon, čo podala, môže to byť medzi šiestym až desiatym miestom. Nakoniec je to deviate miesto a naozaj dobrý výsledok. Ukázala rok pred olympijskými hrami, že môže pokukovať do prvej osmičky v Tokiu, čo by bolo skvelé."

Zo Slovákov sa v Dauhe predstavia ešte Marcel Lomnický a Stanislava Škvarková a šanca na druhé umiestnenie v elitnej dvanástke tkvie opäť v hode kladivom: "Reálny kandidát na prvú dvanástku je Marcel, u Stanky je prvá dvanástka asi príliš vysoko, aj keď nás by to potešilo, ale na to asi ešte potrebuje zopár rokov. Marcel povedal, že je v plnej sile. Ako bol nepriaznivý vývoj v lete, posledné tréningy naznačujú, že forma stúpa. Ak to bude zlé vystúpenie, problém bude iba v hlave. Verím, že napodobní Martinu a bol by som rád, keby sa dostal na úroveň ako na OH v Riu de Janeiro, kde bojoval do samého záveru o medailu."

Škvarková už s účasťou na šampionáte nerátala, riadiaca organizácia svetovej atletiky ju do behu na 100 metrov cez prekážky pozvala na poslednú chvíľu: "U Stanky nemôžeme mať veľké oči, už mentálne vypustila, že ide na šampionát. Asi to nebude také ako v roku 1992, keď vyhrali futbalisti Dánska majstrovstvá Európy, hoci si mysleli, že nepôjdu. Bude to o tom, aby podala štandardný výkon. Pokiaľ výrazne nezaostane za svojím osobným rekordom, budeme spokojní."



Obaja atléti majú súťaže na programe až v neskoršej fáze podujatia, takže aj do dejiska prišli neskôr, aby nemuseli prežiť toľko dní v katarských podmienkach: "Marcel pricestoval v noci na nedeľu, mal voľno, v pondelok s ním absolvujem ľahšiu posilňovňu, v utorok má kvalifikáciu, v stredu finále a potom letí domov. Stanka Škvarková s trénerom a manželom Michalom Škvarkom pricestujú 2. októbra, iba sa trošku aklimatizujú, urobia ľahkú rozcvičku a 5. októbra sú rozbehy. Ak sa stane zázrak, pokračovanie je v nedeľu, ale koncentrujú sa na sobotné preteky."

Vyslaný redaktor TASR ak