Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovenskí plaveckí reprezentanti na Pasienkoch opäť trénovali

Na snímke plavkyne vpravo Zora Ripková a vľavo Nikoleta Trníková počas oficiálneho reštartu tréningov slovenských reprezentantov v plávaní 18. mája 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Jakub Kotian

Plavecké hnutie v spolupráci so štátnymi orgánmi teraz pracuje na tom, aby sa na Slovensku mohlo trénovať aj v ďalších bazénoch.

Bratislava 18. mája (TASR) - Slovenskí plaveckí reprezentanti v pondelok absolvovali prvý tréning po dvoch mesiacoch. Za prísnych bezpečnostných podmienok strávili v bazéne na bratislavských Pasienkoch aspoň 60 minút aj Tomáš Klobučník a Andrea Podmaníková. Plavecké hnutie v spolupráci so štátnymi orgánmi teraz pracuje na tom, aby sa na Slovensku mohlo trénovať aj v ďalších bazénoch. Najreálnejšie sa javí možnosť otvoriť stredisko v Šamoríne.



Kameň zo srdca spadol hlavne prezidentovi Slovenskej plaveckej federácie (SPF) Ivanovi Šulekovi, ktorý poukazoval na to, že počas uplynulých dvoch mesiacov nečinnosti začínali slovenskí plavci výrazne strácať výkonnosť voči zahraničným konkurentom. "Som nesmierne rád, že sa podarilo otvoriť na Slovensku aspoň jeden bazén. Po 6. marci sa plavci cítili podobne ako ryby, ktorým niekto vypustil rybník. Ani sme spočiatku neverili, že sa nám podarí vrátiť do vody tak skoro. Počítali sme možno až so septembrom. Potrebovali sme dať našim reprezentantom aspoň také podmienky, aké majú plavci v iných krajinách. Olympiáda bude až o vyše roka, javí sa to ako dlhá doba. Lenže ak plavec vypadne na mesiac z tréningu, potrebuje dvojnásobne dlhú dobu na to, aby sa vrátil do formy," pripomenul Šulek na brífingu v plavárni na Pasienkoch.

Na snímke plavec Adam Halas počas oficiálneho reštartu tréningov slovenských reprezentantov v plávaní 18. mája 2020 v Bratislave.
Foto: TASR – Jakub Kotian


Prezident SPF prežíval v nedávnych dňoch hektické chvíle, no napokon sa intenzívna komunikácia so štátnymi orgánmi vyplatila. V pondelok mu k obnoveniu tréningového procesu mohol prísť pogratulovať aj nový štátny tajomník pre šport Ivan Husár. "Myslím si, že viac v tomto smere urobila Slovenská plavecká federácia ako ministerstvo. Zástupca plavcov Tomáš Klobučník napísal jeden kvalitný list a podarilo sa to. Rozhodujúce slovo mal samozrejme hlavný hygienik a Úrad verejného zdravotníctva. Rozumiem plavcom, že potrebujú byť v kontakte s vodou. Verím, že sa čoskoro otvoria aj ďalšie bazény, v rokovaní je najmä vonkajší bazén v Šamoríne," informoval Husár.

Na snímke plavec Tomáš Klobučník počas oficiálneho reštartu tréningov slovenských reprezentantov v plávaní 18. mája 2020 v Bratislave.
Foto: TASR – Jakub Kotian


Podporu športovcom prišiel vyjadriť aj viceprimátor Bratislavy Juraj Káčer: "Mesto Bratislava má šport ako jednu zo svojich priorít, najmä ak v tomto sektore nebolo veľa peňazí ani pred koronakrízou. Podporujeme hlavne amatérsky šport, ale sú to reprezentanti, ktorí motivujú mládež k tomu, aby sa na šport dala. Športujúca spoločnosť je zdravá spoločnosť. Investícia do športu sa nám vráti v podobe ušetrených peňazí do zdravotníctva."



Pre slovenských reprezentantov bol návrat do bazéna po dvoch mesiacoch zložitý, no potešilo ich, že konečne k nemu prišlo. "Bolo to najdlhších 60 minút za veľmi dlhé obdobie. Do vody som sa tešil, ale bolo to mimoriadne náročné," prezradil svoje pocity po prvom tréningu po dlhšej dobe Klobučník. "V prvom rade sa chcem poďakovať za to, že sme si dnes mohli zaplávať. Je skvelé, že som si po dlhej dobe mohla pripomenúť, že som bola kedysi plavkyňou a že by som sa tomu rada venovala aj v budúcnosti. Bolo by ešte pozitívnejšie, keby nezostalo iba pri jednom bazéne. Dúfam, že velitelia na tom zapracujú," dodala Podmaníková.