Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Antidopingová agentúra zvolala zasadnutie v prípade čínskych plavcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

WADA sa v apríli dostala pod paľbu kritiky po tom, ako sa zistilo, že čínski plavci mali pozitívny test na trimetazidín, ktorý môže zvyšovať výkonnosť.

Montreal 14. mája (TASR) - Svetová antidopingová agentúra (WADA) v pondelok oznámila, že tento týždeň sa uskutoční mimoriadne zasadnutie, na ktorom sa bude diskutovať o prípade 23 čínskych plavcov, ktorí mali pozitívny test na zakázaný trimetazidín používaný na liečbu ochorení srdca.

Virtuálne zasadnutie jej zakladajúcej rady bolo naplánované na piatok o 13.00 SELČ miestneho času. "Cieľom zasadnutia správnej rady je poskytnúť členom možnosť, aby ich experti WADA ďalej informovali o tejto dôležitej záležitosti a aby mohli položiť akékoľvek otázky, ktoré by mohli mať," uviedla agentúra AFP.

WADA sa v apríli dostala pod paľbu kritiky po tom, ako sa zistilo, že čínski plavci mali pozitívny test na trimetazidín, ktorý môže zvyšovať výkonnosť. Plavci neprešli kontrolou v tréningovom kempe niekoľko mesiacov pred štartom tokijských hier, ktoré museli pre pandémiu koronavírusu napokon odložiť o rok. Čínski antidopingoví úradníci však zistili, že vzorky spadajú pod štatistiku nepriaznivých analytických nálezov (AAF). Nakoniec označili vzorky za pozitívne ako výsledok kontaminácie, plavcov očistili od dopingových previnení a neudelili im žiadne tresty. Tridsaťčlenná plavecká výprava Číny získala v Tokiu dokopy šesť medailí, z toho tri zlaté.

WADA pozvala nezávislého prokurátora Erica Cottiera, aby preskúmal postup svetového antidopingového orgánu v tomto prípade. Šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach podporil WADA v jej postupe v prípade a pre agentúru AFP tiež povedal, že čínski plavci by mohli súťažiť na tohtoročných olympijských hrách v Paríži, ak budú očistení.