Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Po 12. etape Tour de France sa spustila vlna kritiky

Na snímke britský cyklista Chris Froome v žltom drese pre vedúceho pretekára priebežnej klasifikácie, Holanďan Bauke Mollema (uprostred) a Austrálčan Richie Porte ležia na zemi po kolízii s motorkou pred koncom 12. etapy 103. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France so štartom z Montpellier do Mont Ventoux 14. júla 2016. Foto: TASR/AP

Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme prisľúbil, že incident poriadne prešetria.

Mont Ventoux 14. júla (TASR) - Štvrtkový incident opäť rozprúdi búrlivú diskusiu ohľadom bezpečnosti cyklistov. Rozhodnutie jury síce vrátilo žltý dres do rúk najsilnejšieho muža v doterajšom priebehu Tour de France Chrisa Froomea, no veľká škvrna na 103. ročníku ostane.

Kým Thomas de Gendt sa tešil z triumfu, 12. etapa sa ešte ani zďaleka neskončila. Niekoľko stoviek metrov pod cieľom sa tuho pretekalo o žltý dres celkového lídra. Na silný nástup Froomea, ktorý odpísal napríklad Kolumbijčana Naira Quintanu, dokázali zareagovať len Richie Porte a Bauke Mollema. Trojica bojovala na úzkej ceste, ktorú ešte zmenšili davy divákov. Súboj vrcholil, keď zrazu tesne pred cyklistami zastala televízna motorka. Prvý do nej vrazil Porte, po ňom nasledovali ďalší dvaja.

Všetci sa ocitli na zemi, no najhoršie dopadol Froome. "Nabúrali sme a v tom mi ďalšia motorka prešla po bicykli a zničila ho." Obhajca trofeje sa tak rozbehol po vlastných do cieľa, čo je proti pravidlám a teoreticky ho mohli z pretekov aj vylúčiť. "Povedal som si: 'nemáš bicykel', vedel som, že naše tímové auto je asi päť minút za mnou, takže som musel bežať," pokračoval pre cyclingnews.com.

Nepomohlo mu ani neutrálne mechanické vozidlo, bicykel mu bol primalý a tak Froome prišiel do cieľa s veľkou stratou a prišiel o pozíciu lídra. Jury dlho rokovala, ako situáciu vyhodnotiť, no nakoniec mu žltý dres vrátila. "Som naozaj šťastný z rozhodnutia komisie, myslím si, že to bolo správne rozhodnutie a za to som im vďačný," dodal.

Všetko však mohlo byť inak, ak by sa pri páde niekto z nich zranil a Tour by tak prišla o niektorého z lídrov. Incident zapríčinili priamo fanúšikovia, no nepriamo organizátori, ktorí ich pustili do finišu príliš veľa. "Nechápem, čo sa to deje. Je tam strašne veľa ľudí, motoriek, my nemôžeme pretekať, nemôžeme si ani nastúpiť, nemáme miesto. Musí sa to zmeniť, toto som ešte nevidel," komentoval situáciu zo záveru domáci pretekár Romain Bardet.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Hlavou krútil aj Slovák Peter Sagan, ktorý sa síce štvrtkovým problémom vyhol, no už viackrát vyzýval na viac opatrnosti i ohľaduplnosti. "Prekvapilo ma, že v závere tam bolo toľko ľudí, že tam neboli žiadne ochranné bariéry," zamyslel sa líder bodovacej súťaže.

"Cyklistika je jediný šport, pri ktorom môžu byť ľudia takto blízko k pretekárom. Nikto by nechcel získať žltý dres takýmto spôsobom," povedal Adam Yates. Jazdec Orica–BikeExchange sa podľa predbežných výsledkov posunul do žltého, no po rozhodnutí jury sa vrátil na druhú priečku.

Situáciu kritizoval aj štvrtkový víťaz de Gendt. "Príliš veľa ľudí, veď tam nebolo miesto ani na jednu motorku. Mali by s tým niečo robiť," povedal pre agentúru AP.

Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme prisľúbil, že incident poriadne prešetria a zistia presnú príčinu, prečo motorka zrazu zastala. "Dnes išlo o výnimočnú situáciu a preto sme pristúpili k výnimočnému rozhodnutiu o výsledkoch. Bol to incident, aký sa nestal za 100 rokov pretekov," uviedol a vysvetlil, že ochranné bariéry nemohli organizátori postaviť pre silný vietor.