Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Po OH 2024 v Paríži vymenia parkúrové jazdectvo za inú disciplínu

Reprezentanti Švédska v jazdectve zľava Malin Baryardová-Johnssonová, Henrik von Eckermann a Peder Fredricson získali zlaté medaily v parkúre družstiev na OH 2020 v Tokiu 7. augusta 2021, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Za plánovanou zmenou má stáť incident z OH 2020 v Tokiu, kde z hier vylúčili trénerku nemeckého tímu Kim Raisnerovú. Tá počas jazdeckej súťaže udrela koňa päsťou.

Berlín 4. novembra (TASR) - Parkúrové jazdectvo po skončení OH 2024 v Paríži už nebude súčasťou moderného päťboja. Predstavitelia Medzinárodnej únie moderného päťboja (UIPM) vo štvrtok oficiálne potvrdili, že jazdu na koni nahradí iná disciplína. Informovala o tom agentúra DPA.

Za plánovanou zmenou má stáť incident z OH 2020 v Tokiu, kde z hier vylúčili trénerku nemeckého tímu Kim Raisnerovú. Tá počas jazdeckej súťaže udrela koňa päsťou. Trénerku nahnevalo, že kôň Saint Boy odmietol preskočiť prekážku, čím Nemka Annika Schleuová prišla o možnosť bojovať o zlato.

"Začal sa konzultačný proces, ktorého cieľom je nájsť vhodnú náhradu za parkúr. Jeho vyradenie z moderného päťboja po olympiáde v Paríži schválila exekutíva jednohlasne na základe odporúčaní komisie. Je to historický krok," uviedol na margo revolučného rozhodnutia prezident UIPM Klaus Schormann.