Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Španieli s prehľadom porazili Francúzov 2:0, postupujú do semifinále

Francúzsky brankár Hugo Lloris hľadí ako sa Xabi Alonso teší z prvého gólu. Foto: TASR/AP

Španieli postupujú cez Francúzov do semifinále. Skóre duelu otvoril v 19. minúte peknou hlavičkou španielsky futbalový reprezentant Xabi Alonso.

Doneck 23. júna (TASR) -Španielski futbaloví reprezentanti zvíťazili v sobotňajšom treťom štvrťfinále EURO 2012 nad Francúzskom 2:0 a postúpili do semifinále. Duel v Donecku vyriešili dva góly Xabiho Alonsa, ktorý tak skvele oslávil jubilejný 100. štart v najcennejšom drese.

Obhajca titulu sa v boji o finále stretne v stredu 27. júna s Portugalskom opäť v Donecku. V sobotu "bezfarební" a neškodní Francúzi, ktorí na turnaji dokázali zdolať len Ukrajinu, na šampionáte skončili.

V doneckej Donbass Arene začali úradujúci svetoví šampióni opäť bez klasického útočníka. Tréner Vicente del Bosque poslal tú istú zostavu ako v prvom zápase na turnaji proti Talianom s Cescom Fabregasom, resp. šiestimi stredopoliarmi. Tréner "Les Bleus" Laurent Blanc začal s defenzívne ladenou zostavou a vynechal ofenzívneho Samira Nasriho, aj Aloua Diarru. Suspendovaného obrancu Philippa Mexesa nahradil Anthony Reveillere.

Foto: TASR/AP
Súboj sa hral podľa predzápasových očakávaní, francúzsky múr odolával krátkym prihrávkam "La Furia Roja". Monotónna hra Španielom ale vyšla, z prvej vážnejšej akcie udreli aj gólovo v 19. minúte. Iniesta na ľavej strane postrčil na Albu, ktorý prešiel cez Debuchyho a krásnym centrom našiel hlavu Xabiho Alonsa, ktorý koníčkom do protipohybu prekonal Llorisa. O desať minút pekne narazil Iniestovi Fabregas, tomu ale volej zblokoval obranca. Jediná šanca "trikolóry" v prvom dejstve prišla v 32. minúte, keď z diaľky z priameho kopu prudko a presne do pravého horného rohu pálil Cabaye, ale Casillas loptu vyrazil.

Ani v druhom polčase neprichádzala zvýšená aktivita Francúzov. Po hodine hry Ribery odcentroval na hlavu Debuchyho, ten ale o kúsok minul. V 62. minúte nakreslil utešenú kolmicu Xavi na Fabregasa, Lloris ale situáciu prečítal a včas zmaril hrozbu.

Španielsky reprezentant Xabi Alonso (druhý zľava) sa teší so svojimi spolupráci z druhého gólu z pokutového kopu.
Foto: TASR/AP
Taktické šachy sa hrali stále, z tribún sa ozýval aj piskot na adresu aktérov na ihrisku. V 71. minúte sa zahnal ku bránkovej čiare Ribery, prudkú prihrávku ale Casillas vyrazil a obrana upratala do bezpečia. V 80. minúte sa rútil sám na Llorisa striedajúci Torres, brankár Francúzov ale dobre zasiahol a navyše bolo kvôli ofsajdu vzrušenie zbytočné. Francúzi sa nedokázali vzchopiť ani vo zvyšnom priebehu, a tak ich v nadstavenom čase definitívne vyhnala z turnaja premenená penalta muža zápasu Xabiho Alonsa.

hlasy po zápase:

Laurent Blanc, tréner Francúzska: "Španieli boli opäť veľmi kompaktní, ale my sme im veľa dovolili. Mali sme síce tiež jednu šancu, no oni tú svoju prvú využili."

Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Zápas sme kontrolovali od začiatku do konca. Iker Casillas nás zachránil. Najdôležitejšie teraz pre nás bude čo najlepšie zregenerovať pred nasledujúcim zápasom."

Xabi Alonso, autor dvoch gólov: "Sme nesmierne šťastní, že sme postúpili do semifinále. Boli sme dnes lepším mužstvom. Dva góly v 100. zápase v reprezentácii ma veľmi tešia. Možno sme nehrali až tak atraktívne, ale v KO systéme sa ráta iba to, či postúpite. Nič viac a nič menej."


štvrťfinále:

Španielsko - Francúzsko 2:0 (1:0)

Góly: 19. a 90.+1 Xabi Alonso (druhý z 11 m). Rozhodcovia: Rizzoli - Faverani, Stefani (všetci Tal.), ŽK: Ramos - Cabaye, Menez, 45.000 divákov.

zostavy a striedania:

Španielsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pique, Alba - Busquets - Xavi, Xabi Alonso - Silva (65. Pedro), Fabregas (67. Torres), Iniesta (84. Cazorla)

Francúzsko: Lloris - Reveillere, Rami, Koscielny, Clichy - Mvila (79. Giroud) - Debuchy (64. Menez), Cabaye, Malouda (65. Nasri), Ribery - Benzema

/Španielsko postúpilo do semifinále/



ďalší program štvrťfinále:

24. júna (D): Anglicko - Taliansko (Kyjev, 20.45)


semifinále:

27. júna: Portugalsko - Španielsko (Doneck, 20.45)

28. júna: Nemecko - víťaz D (Varšava, 20.45)