Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Podľa Coatesa ľudské práva v Číne nie sú v kompetencii MOV

Na archívnej snímke z 5. decembra 2018 šéf koordinačnej komisie Medzinárodného olympijského výboru pre OH 2020 v Tokiu John Coates počas tlačovej konferencie v japonskej metropole. Foto: TASR/AP

Skupina na ochranu práv tvrdí, že komunistický režim pácha na Ujguroch genocídu, resp. tiež nesúhlasí proti zásahom demonštrantov v Hongkongu a politike voči Tibetu a Taiwanu.

Canberra 14. októbra (TASR) - Viceprezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) John Coates uviedol, že spochybňovanie Číny v oblasti ľudských práv počas prípravy na ZOH v Pekingu nie je v kompetencii MOV. Peking čelí konštantnej kritike pre zaobchádzanie s ujgurskými moslimami v regióne Sin-ťiang na severozápade krajiny.

Skupina na ochranu práv tvrdí, že komunistický režim pácha na Ujguroch genocídu, resp. tiež nesúhlasí proti zásahom demonštrantov v Hongkongu a politike voči Tibetu a Taiwanu. Coates, ktorý je tiež prezidentom Austrálskeho olympijského výboru uviedol, že hoci sú ľudské práva dôležitou súčasťou základných princípov olympijských hier, MOV musí rešpektovať suverenitu hostiteľskej krajiny. "Úlohou MOV je zabezpečiť, aby neprichádzalo k porušovaniu ľudských práv, pokiaľ ide o priebeh hier v rámci národného olympijského výboru, alebo v rámci olympijského hnutia. MOV nie je svetová vláda," povedal Coates pre National Press Club v austrálskom hlavnom meste Canberra. Dodal, že MOV "nemá kompetencie ísť do krajiny a hovoriť, čo má robiť."