Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Podľa Kríža nebudú MS a ohrozené sú aj septembrové ME

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Zároveň bude podľa neho dôsledkom pandémie pokles výkonnosti u všetkých hráčov.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Slovenskí stolní tenisti mali dobre vykročené k účasti na olympijských hrách v Tokiu. Podľa postavenia vo svetovom rebríčku mali takmer istú účasť v mixe Barbora Balážová a Ľubomír Pištej, v singloch boli veľmi blízko Jang Wang a Balážová. Všetko však zastavila pandémia koronavírusu, pre ktorú už odložili najväčší športový sviatok na leto 2021, no zatiaľ nie je jasné, akým kľúčom sa bude postupovať v boji o miestenky.

Súťaže tímov spoznali už všetkých 32 účastníkov (16 v mužskom a 16 v ženskom turnaji), ktorí sa mali predstaviť pod piatimi kruhmi, no o množstvo miesteniek sa bojovalo ešte v singli a mixoch. V mixoch sa na OH predstaví dokopy 16 tímov, po jednom z každej krajiny. Sedem párov malo už istotu, ďalšie tri mali vzísť z regionálnych kvalifikácii v Ázii (mala sa konať 6.-12. apríla v Bangkoku), Latinskej Amerike (15.-19. apríla v Rosariu) a Oceánii (19.-20. apríla v Brisbane) a jedna z Japan Open, ktorý predbežne preložili z apríla na máj. V dvojhre bolo na pláne ešte niekoľko turnajov vrátane európskej a svetovej kvalifikácie. Čo s nimi bude, je zatiaľ neznáme. Zvyšné miestenky mala rozdeliť Medzinárodná stolnotenisová federácia (ITTF) podľa júnového svetového rebríčka.

"Olympijská kvalifikácia však zostala nedotiahnutá, nedokončená a nepadlo ani rozhodnutie, ako s ňou ďalej. Ešte sa neuskutočnili všetky kvalifikačné turnaje a po nich sa mali ešte rozdať miestenky podľa rebríčka. Teraz je na ITTF, aby určila ďalší postup, či zorganizuje náhradné turnaje, alebo urobí nomináciu podľa aktuálneho rebríčka. Naši hráči mali celkom dobrú pozíciu. Pokiaľ ide o mix Balážová a Pištej, tak mali takmer určite postúpiť z rebríčka a veľkú šancu mali aj v singli Wang Jang a Balážová. Ale či to bude a ako to bude, nie je zatiaľ vôbec jasné. Oficiálne máme čakať na júnové MS v Pusane, takže uvidíme, či sa uskutočnia aspoň tie. S veľkou pravdepodobnosťou však nie. Otázne je dokonca, či budú ME jednotlivcov v septembri vo Varšave. Všetko ukáže čas," uviedol pre TASR predseda Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) Zdenko Kríž.

Počas MS družstiev v kórejskom Pusane sa mal uskutočniť aj výročný Kongres. Šampionát sa mal pôvodne konať od 22. do 29. marca, no ITTF ho presunula na 21.-28. júna. Svetová federácia však naposledy zrušila všetky svoje podujatia až do 30. júna a zmrazila svetové rebríčky k marcu tohto roka. Osud MS a Kongresu je tak zatiaľ neznámy. "Zatiaľ boli všetky súťaže ITTF oficiálne iba odložené, zrušili len tie, ktorým už vypršal termín. Črtá sa to však tak, že sezóna sa skončí a do leta už žiadne stolnotenisové súťaže nebudú," načrtol možný scenár Kríž.

Slovenskí stolní tenisti sa tak rovnako ako ďalší vrátili z posledných turnajov, ktoré sa ešte stihli odohrať, a momentálne sa pripravujú len v domácich podmienkach. "Epidémia ochromila dianie vo svete i u nás. Na poslednú chvíľu sme toho stihli ešte dosť. Tesne pred vyhlásením karantény sa odohrali ME do 21 rokov vo Varaždíne a naši najlepší hráči dohrali otvorené majstrovstvá Ománu, kde Pištej a Karakaševič vyhrali štvorhru. Horšie dopadli hráči, ktorí boli na medzinárodných majstrovstvách Poľska. Tie v polovici ukončili, pretože jedna z hráčok bola podozrivá z nákazy. Ukázalo sa, že to bola klasická chrípka. Našich mládežníkov, ktorí mali cestovať do Tunisu, sme tesne pred odchodom vrátili naspäť z letiska. Posledné, čo sme stihli na domácej pôde, boli MSR dospelých v Bratislave. Potom už prišla stopka od hlavného hygienika, od ITTF aj ETTU a museli sme všetko prerušiť. Usporiadali sme mimoriadny Výkonný výbor, na ktorom sme odložili domáce súťaže do konca apríla, niektoré preteky sme museli zrušiť, zavreli sme národné stolnotenisové centrum v Bratislave i národné centrá a samozrejme prerušili tréningy," uviedol Kríž.

Predseda SSTZ informoval aj o tom, ako sú na tom momentálne najlepší slovenskí hráči. "Barbora Balážová je v Düsseldorfe, kde absolvuje kondičnú prípravu, no nemá prístup do haly. Pištej je doma, vrátil sa z Ománu, je v karanténe a takisto sa venuje len individuálnej príprave. Jang Wang, ktorý je náš najlepší hráč v singlovom rebríčku, odišiel z Ománu za rodinou do Číny, kde musel absolvovať veľmi prísnu karanténu, ale teraz už pomaly trénuje, keďže tam je vírus na ústupe. Táto situácia mala pre niektorých našich hráčov aj trochu pozitívny rozmer, keďže si mohli doliečiť zranenia a trochu oddýchnuť po tak náročnej sezóne, keďže štartovali na 17 až 18 medzinárodných turnajoch. Takže prestávka bola na niečo dobrá, ale už začína byť dlhá."

Podľa Kríža bude dôsledkom pandémie pokles výkonnosti u všetkých hráčov, no mohla by mať aspoň čiastočne pozitívny prínos. "Pretože v posledných dvoch rokoch sa rozpútalo 'cestovateľské šialenstvo'. Je toľko turnajov, že najlepší hráči cestujú z jedného podujatia na druhé a nemajú ani kedy trénovať. Možno sa teraz zredukuje ich počet," dodal.