Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Pogačar je jediný favorit Giro d'Italia a chce double s Tour de France

Na snímke slovinský cyklista Tadej Pogačar. Foto: TASR/AP

Prvenstvo získal na Strade Bianche aj monumente Liege - Bastogne - Liege a na Miláno - San Remo skončil tretí. V sezóne absolvoval dosiaľ jeden etapák a úplne ho ovládol.

Turín 3. mája (TASR) - Málokedy sa stane, že má Giro d'Italia len jediného favorita, no pred 107. ročníkom, ktorý odštartuje v sobotu, sa skloňuje iba jeho meno. Tadej Pogačar z tímu SAE Team Emirates sa predstaví na úvodnej Grand Tour sezóny prvýkrát v kariére a vo fantastickej forme. Dvadsaťpäťročný Slovinec tento rok štartoval na štyroch pretekoch a tri z nich vyhral.

Prvenstvo získal na Strade Bianche aj monumente Liege - Bastogne - Liege a na Miláno - San Remo skončil tretí. V sezóne absolvoval dosiaľ jeden etapák a úplne ho ovládol. Na Okolo Katalánska vyhral štyri zo siedmich etáp, celkové poradie a bodovaciu i vrchársku súťaž. Na svoje premiérové Giro tak prišiel ako obrovský favorit. Pogačar si zvolil kombináciu úvodných dvoch Grand Tours a môže sa stať prvým víťazom Gira a Tour de France v jednej sezóne od Marca Pantaniho, ktorý to dokázal v roku 1998. Toto double dokázali získať len siedmi cyklisti v histórii, až trikrát sa to podarilo legendárnemu Belgičanovi Eddymu Merckxovi. "Nemôžem sa dočkať začiatku. Cítim sa čerstvý a pripravený na moje prvé Giro. Milujem taliansku kultúru a samozrejme jedlo. Verím, že tento mesiac bude špeciálny," povedal pred štartom Pogačar.

Jedným z jeho vyzývateľom by mal byť waleský veterán Geraint Thomas, ktorý skončil vlani druhý za ďalším Slovincom Primožom Rogličom. Ten na konci roka zmenil tím a v drese Bora-Hansgrohe nebude obhajovať prvenstvo, keďže sa sústredí na Tour. Štartovať nebudú ani Dán Jonas Vingegaard a Belgičan Remco Evenepoel. Tridsaťsedemročný Thomas má obrovské skúsenosti a k dispozícii silný tím Ineos Grenadiers, no v doterajšej sezóne nepredviedol presvedčivé výkony. Na etapáku Okolo Algavre bol až 65., v Katalánsku 27. a na Tour of the Alps obsadil 13. miesto v celkovom poradí. Napriek tomu je presvedčený, že Pogačara môžu zdolať: "Budeme na neho neustále tlačiť a všade, kde to bude možné, sa pokúsime získať čas."

Do boja o celkové poradie chce prehovoriť aj Austrálčan Ben O'Connor v drese francúzskeho tímu Decathlon-AG2R, ktorý bol tento rok druhý na etapákoch v Spojených arabských emirátoch a Tour of the Alps a na Tirrene skončil piaty. Do hry by mu mohlo zahrať často premenlivé počasie na Gire, v ktorom exceluje. Líder Bory je Kolumbijčan Daniel Felipe Martínez, EF Education - EasyPost vsadil na Estebana Chavesa, v Movistare sa opierajú o skúsenosti Naira Quintanu, víťaza Gira z roku 2014, a medzi adeptov na výhry v kopcoch sa radia aj Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) či Michael Woods (Izrael-Premier Tech).

Organizátori Gira pripravili na tohtoročnú edíciu mimoriadne zaujímavý itinerár a do celkového poradia môže prehovoriť už otvárací víkend v Piemonte. Preteky odštartujú troma kategorizovanými stúpaniami na 140 km trase z Venaria Reale do Turína a tak sa hneď na úvod môžu vytvoriť rozdiely medzi favoritmi. Druhá etapa vyvrcholí stúpaním do cieľa v Santuario di Oropa s dĺžkou 11,8 km a priemerným sklonom 6,1%. Nasledujú štyri dni pre odolnejších šprintérov, medzi ktorými je veľký favorit na bodovaciu súťaž domáci Jonathan Milan (Lidl-Trek), a klasikárov. Vo zvlnených a kopcovitých etapách chce zbierať etapové vavríny dvojnásobný majster sveta Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), ktorý si odkrúti premiéru na talianskej Grand Tour.

V siedmy deň je na programe prvá z dvoch individuálnych časoviek z Foligna do Perugie dlhá 40,6 km a s dojazdom do kopca (6,6 km, 4,1%), ktorá sedí práve Pogačarovi. Cyklisti si po náročnom prvom týždni oddýchnu v Neapole a druhý odštartujú z Pompejí. Hneď na úvod ich čaká dojazd na Bocca della Selva (18,1 km, 5,6%) a potom promenáda po pobreží Jadranského mora, ďalšia individuálna časovka, no už rovinatá, a na záver horská skúška s piatimi stúpaniami a cieľom v Livigne. Tretí týždeň ponúkne tri horské etapy a o celkovom víťazovi sa rozhodne najneskôr v predposledný deň s dvoma ťažkým stúpaniami na Monte Grappa dlhými 18,2 km a priemerným sklonom 8,1%. Záverečný deň patrí šprintérom na 125 kilometrovom okruhu v Ríme.



program 107. ročníka Giro d'Italia:

sobota 4. mája - 1. etapa: Venaria Reale - Turín 136 km, kopcovitá

nedeľa 5. mája - 2. etapa: San Francesco al Campo - Santuario di Oropa, 161 km - horská

pondelok 6. mája - 3. etapa: Novara - Fossano, 166 km - rovinatá

utorok 7. mája - 4. etapa: Acqui Terme - Andora, 190 km - zvlnená

streda 8. mája - 5. etapa:
Janov - Lucca, 178 km - kopcovitá

štvrtok 9. mája - 6. etapa: Viareggio - Rapolano Terme, 180 km - zvlnená

piatok 10. mája - 7. etapa: Foligno - Perugia, individuálna časovka na 40,6 km

sobota 11. mája - 8. etapa: Spoleto - Prati di Tivo, 152 km - horská

nedeľa 12. mája - 9. etapa: Avezzano - Neapol, 214 km - zvlnená

pondelok 13. mája - voľný deň

utorok 14. mája - 10. etapa: Pompeje - Cusano Mutri, 142 km - horská

streda 15. mája - 11. etapa: Foiano di Val Fortore - Francavilla al Mare, 207 km - rovinatá

štvrtok 16. mája - 12. etapa: Martinsicuro - Fano, 193 km - zvlnená

piatok 17. mája - 13. etapa: Riccione - Cento, 179 km - rovinatá

sobota 18. mája - 14. etapa: Castiglione delle Stiviere - Desenzano del Garda, individuálna časovka na 31,2 km

nedeľa 19. mája - 15. etapa: Manerba del Garda - Livigno, 222 km - horská

pondelok 20. mája - voľný deň

utorok 21. mája - 16. etapa: Livigno - Santa Cristina Valgardena, 202 km - horská

streda 22. mája - 17. etapa: Selva di Val Gardena - Passo del Brocon, 159 km - horská

štvrtok 23. mája - 18. etapa: Fiera di Primiero - Padova, 178 km - rovinatá

piatok 24. mája - 19. etapa: Mortegliano - Sappada, 157 km - kopcovitá

sobota 25. mája - 20. etapa: Alpago - Bassano del Grappa 184 km - horská

nedeľa 26. mája - 21. etapa:
Rím - Rím, 125 km - rovinatá