Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

Pogačar vyhral Giro d'Italia, 21. etapa pre Merliera

Na snímke slovinský cyklista Tadej Pogačar z tímu SAE Team Emirates pózje fotografom pred štartom záverečnej 21. etapy pretekov Giro d´Italia v Ríme 26. mája 2024. Foto: TASR/AP

Pogačar potvrdil svoj triumf v sobotnej horskej etape s číslom 20, poslednej, v ktorej sa ešte mohlo zmeniť celkové poradie.

Rím 26. mája (TASR) - Slovinský cyklista Tadej Pogačar z tímu SAE Team Emirates sa premiérovo v kariére stal víťazom Giro d'Italia. Záverečnú etapu 107. ročníka s cieľom v Ríme vyhral v nedeľu Belgičan Tim Merlier (Soudal Quick-Step), druhý skončil domáci Jonathan Milan (Lidl-Trek) a tretí bol Austrálčan Kaden Groves (Alpecin).

Pogačar potvrdil svoj triumf v sobotnej horskej etape s číslom 20, poslednej, v ktorej sa ešte mohlo zmeniť celkové poradie. Slovinec do nej vstúpil s náskokom 7:42 minúty na Daniela Martineza z Kolumbie (Bora-Hansgrohe), triumfoval s dvojminútovým náskokom na konkurenciu a zaknihoval 6. víťazstvo na Gire v tomto roku i kariére. Dvadsaťpäťročný Slovinec mal aj dve druhé i jedno tretie miesto a jednoznačne vyhral aj súťaž o najlepšieho vrchára. Celkový náskok 9:57 minúty je najväčší od roku 1965, keď predstihol konkurenciu o 11:26 minúty domáci Vittorio Adorni. Druhý v celkovom poradí skončil tento rok Martinez a tretie miesto získal Brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers).

"Nemám slov, je náročné popísať tento moment, je to úžasné. Chceli sme byť na čele aj dnes, okruh bol dosť technický a myslím si, že sa mi darilo dobre. Nemôžem vyhrať všetko. Mám odtiaľto veľa dobrých spomienok, naplno si to uvedomím až o nejaký čas. Ružový dres je nová skúsenosť, ďakujem fanúšikom, boli neuveriteľne dobrí," povedal Pogačar pre akreditované média.

Najväčší favoriti na víťazstvo v nedeľnej rovinatej etape, ktorá mala 122 kilometrov a skončila sa v Ríme, boli Milan a Merlier. Na tomto Gire sú to spolu s Olavom Kooijim jediní šprintéri s etapovým víťazstvom. Úvod záverečnej etapy bol pokojný a pelotón viedol SAE Emirates. Útoky prišli až priamo v Ríme, keď sa vzdialila štvorica Alex Baudin, Ewen Costiou, Mikkel Honore a Martin Marcellusi. Tí si však vytvorili len náskok pol minúty a pelotón ich dostihol 13 kilometrov pred cieľom.

Na problémy narazil Milan, ktorý musel meniť bicykel a počas cesty späť na čelo sa vyčerpal. Nedokázal tak zareagovať na Merlierov útok, aj keď prišiel pomerne skoro. Belgičan vyhral tretiu etapu na tohtoročnom Gire, rovnako ako Milan. Ten triumfoval aj v bodovacej súťaži. "Musím sa ospravedlniť chalanom, v dojazde to bolo hektické. Ešte dve minúty pred cieľom sme boli spolu, potom som sa vzdiali, ale som rád, že som dokázal vyhrať. Myslel som, že bude lepšie zaútočiť na dlaždiciach skôr a mal som pravdu. Je to zvláštne víťazstvo, pretože už včera bola atmosféra pohodová a ja ako šprintér som sa musel stále sústrediť," zhodnotil etapu Merlier.


výsledky 21. etapy: (Rím - Rím 122 km):


1. Tim Merlier (Belg./Soudal Quick-Step) 2:51:50 h,
2. Jonathan Milan (Tal./Lidl-Trek),
3. Kaden Groves (Aus.(Alpecin-Deceuninck),
4. Fernando Gaviria Rendon (Kol./Movistar),
5. Tim Van Dijke (Hol./Visma),
6. Stanislaw Aniolkowski (Poľ./Cofidis),
7. Alberto Dainese (Tal./Tudor Pro Cycling Team),
8. Giovanni Lonardi (Tal./Polti),
9. Caleb Ewan (Aus./Jayco AlUla),
10. Donavan Grondin (Fr./Arkea - B&B Hotels) všetci rovnaký čas ako víťaz


konečné poradie po 21 etapách:

1. Pogačar 76:22:13 h,
2. Daniel Martinez (Kol./Bora-Hansgrohe) +9:56 min,
3. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers)+10:24,
4. Ben O'Connor (Aus./AG2R La Mondiale) +12:07,
5. Antonio Tiberi (Tal./Bahrajn Victorious) +12:49,
6. Thymen Arensman (Hol./Ineos Grenadiers) +14:31,
7. Einer Rubio (Kol./Movistar) +15:52,
8. Jan Hirt (ČR/Soudal Quick-Step) +18:05,
9. Romain Bardet (Fr./DSM - firmenich) +20:32,
10. Michael Storer (Aus./Tudor Pro Cycling) +21:11


bodovacia súťaž:

1. Milan 362 b,
2. Groves 225,
3. Merlier 193


vrchárska súťaž:

1. Pogačar 270 b,
2. Giulio Pellizzari (Tal./Bardiani CSF) 206,
3. Georg Steinhauser (Nem./EF Education-EasyPost) 153