Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

Pogačar vyhral predposlednú etapu Giro d´Italia a je kráľ 107. ročníka

Na snímke uprostred slovinský cyklista Tadej Pogačar v ružovom drese vedúceho pretekára v priebežnom celkovom poradí pózuje pred štartom 20. etapy cyklistických pretekov Giro d'Italia z Alpaga do Bassano del Grappa (184 km) v sobotu 25. mája 2024. Foto: TASR/AP

Pogačar na 107. edícii slávneho podujatia dominoval, už po prvom týždni mal náskok 2:40 minúty pred prenasledovateľmi a po druhom viedol o priepastných 6:41 minúty.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bassano del Grappa 25. mája (TASR) - Slovinský cyklista Tadej Pogačar sa stane celkovým víťazom tohtoročného Giro d´Italia. Jazdec SAE Team Emirates v predposlednej 20. etape ešte vylepšil svoj už tak obrovský náskok a na spečatenie triumfu mu v nedeľu stačí prísť do cieľa v Ríme. Sobotňajšiu etapu z Alpaga do Bassana del Grappa dlhú 184 km vyhral po útoku na druhom stúpaní na Monte Grappa, kde mu opäť nik nedokázal konkurovať. Do cieľa prišiel v čase 4:58:23 hodiny s dvojminútovým náskokom pred druhým Valentinom Paretom-Peintrem (Decathlon AG2R La Mondiale).

"Ružový dres sme chceli od 2. etapy. Chcel som dokončiť Giro v dobrom mentálnom rozpoložení a v dobrej forme a to sa mi myslím podarilo. Nedokážem opísať, aký to bol pocit s toľkými fanúšikmi na kopci. Ešte nikdy som nebol v Ríme, ale určite si to tam užijem," povedal víťaz.

Pogačar na 107. edícii slávneho podujatia dominoval, už po prvom týždni mal náskok 2:40 minúty pred prenasledovateľmi a po druhom viedol o priepastných 6:41 minúty. Po predposlednej etape má k dobru 9:56 minút a v záverečnej ceremoniálnej mu stačí prísť do cieľa. Dvadsaťpäťročný Slovinec navyše pridal aj šesť etapových triumfov, dve druhé a jedno tretie miesto a jednoznačne vyhral aj súťaž o najlepšieho vrchára. Druhý v celkovom poradí skončí Kolumbijčan Daniel Felipe Martinez (Bora-Hansgrohe) a tretie miesto získa Brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers).

V záverečnej etape čakali na cyklistov dve stúpania na Monte Grappa dlhé 18,1 km s priemerným sklonom 8,1%. Hneď od štartu sa útočilo a po 30 km sa na čele vytvorila jedenásťčlenná skupina, ktorá prišla aj pod úvodné stúpanie. Na ňom sa už začali tvoriť medzery a na čele zostali Jimmy Janssens, Pelayo Sánchez, Alessandro Tonelli a Giulio Pellizzari. Na vrchole mali náskok 1:30 pred pelotónom a medzi nimi sa trúsili ešte ďalší pretekári. Na zjazde sa skupinky premiešali a na druhom výstupe na Monte Grappa sa na čele osamostatnil Pellizzari, ktorý mal dvojminútový náskok pred pelotónom. Z balíka postupne odpadávali ďalší a nakoniec v ňom zostalo len dvanásť cyklistov vrátane Pogačara a ďalších pretekárov pre celkové poradie. Tempu však nestačil priebežne siedmy Romain Bardet. Tempo diktoval Team Emirates a Rafalovi Majkovi sa podarilo úplne roztrhať skupinu, zostali s ním len líder Pogačar, Daniel Martinez, Einer Rubio, Michael Storer a Antonio Tiberi. Pellizzariho náskok klesol na 50 sekúnd.

Majka pripravil perfektnú pozíciu pre svojho slovinského kolegu a ten vyrazil 36 km pred cieľom. Na jeho útok nedokázal reagovať nikto a bolo len otázkou minút, kým predbehne aj Pellizzariho. Dostihol ho ďaleko pred vrcholom kopca a uháňal si pre šiesty etapový triumf a zároveň potvrdenie celkového víťazstva. Na vrchole mal náskok už vyše minútu a pol a čakal ho dlhý zjazd s jedným menším kopčekom. Pogačar predviedol aj skvelý zjazd a do cieľa prišiel s náskokom dve minúty a sedem sekúnd.

výsledky 20. etapy (Alpago - Bassano del Grappa, 184 km):

1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 4:58:23 h,
2. Valentin Paret Peintre (Fr./AG2R La Mondiale) +2:07 min,
3. Daniel Martinez (Kol./Bora-Hansgrohe),
4. Antonio Tiberi (Tal./Bahrajn Victorious),
5. Einer Rubio (Kol./Movistar),
6. Giulio Pellizzari (Tal./Bardiani CSF),
7. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers),
8. Ben O'Connor (Aus./AG2R La Mondiale) všetci rovnaký čas,
9. Michael Storer (Aus./Tudor Pro Cycling) +2:31,
10. Rafal Majka (Poľ./SAE Team Emirates) +3:08


celkové poradie:

1. Pogačar 76:22:13 h,
2. Martinez +9:56 min,
3. Thomas +10:24,
4. O'Connor +12:07, 5. Tiberi +12:49,
6. Thymen Arensman (Hol./Ineos Grenadiers) +14:31,
7. Rubio +15:52,
8. Jan Hirt (ČR/Soudal Quick-Step) +18:05,
9. Romain Bardet (Fr./DSM - firmenich) +20:32,
10. Storer +21:11