Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Pohľad na najbližšie dva hokejové šampionáty

Na snímke slovenský brankár Branislav Konrád (vpravo) a Slovinec Jan Urbas (vľavo) počas zápasu základnej B-skupiny Slovinsko - Slovensko na zimných olympijských hrách v Kangnungu 17. februára 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

Hokejové majstrovstvá sveta sú v našich zemepisných šírkach veľmi populárne.

Bratislava 5. marca (OTS) - V posledných rokoch však Slovensko ustúpilo z popredných pozícii, a tak je na mieste položiť si otázku, ako si bude viesť na ďalších svetových šampionátoch.

Ohrozenie v podobe olympijskej kvalifikácie
Slovenský hokej nie je v závideniahodnej situácii. Po minuloročnom fiasku na svetovom šampionáte či neúspechu z nedávneho olympijského turnaja klesol v rebríčku IIHF na 10. miesto. To prináša so sebou niekoľko možných problémov. Tým hlavným je zopakovanie Nagana či Salt Lake City. Pokiaľ hokejisti s dvojkrížom na hrudi na nasledujúcich dvoch majstrovstvách sveta v hokeji nezískajú potrebné body, budú musieť hrať neľahkú olympijskú kvalifikáciu. Priamu miestenku má zaručenú prvých osem krajín rebríčka, takže aspoň štvrťfinálové účasti sú povinnosťou. Za ostatných desať rokov sa však Slovákom podarilo dostať do vyraďovacích súbojov iba dvakrát. Šampionát v roku 2018 nebude ľahký, keďže okrem troch favoritov budú čeliť Švajčiarom či Bielorusom. Proti Helvétom predošlé tri zápasy prehrali a Bielorusko naposledy zdolali na MS v riadnom hracom čase v roku 2012.

Do Dánska zrejme s podobným kádrom
V auguste minulého roka Miroslav Šatan informoval verejnosť o angažovaní Craiga Ramsayho. Ten priniesol iný pohľad na vnímanie hokeja, ale pri svojej ostrej premiére neuspel. Výkon proti Rusom bol vynikajúci, no jeden zápas celkové výsledky nerobí. Svojou nomináciou do Pjongčangu prekvapil, nezobral niektoré očakávané mená a vyzerá to tak, že tie sa mu otočia chrbtom pri skladaní tímu na MS v Dánsku. Koniec reprezentačnej kariéry už potvrdil napríklad Andrej Meszároš. V polovici apríla slovenskí fanúšikovia zvykli čakať na posily zo zámoria, no teraz akosi nie je na koho. Reálne možno uvažovať o posilnení Richardom Pánikom a Tomášom Jurčom. Po sezóne plnej zranení sa príliš neráta s Mariánom Gáboríkom či Andrejom Sekerom. Do Kodane tak zrejme bude Slovensko cestovať s podobným tímom, ktorý síce pod piatimi kruhmi zdolal Rusko, ale za 30 minút vyslal na bránu Slovinska iba šesť striel.

Tradičnými favoritmi Kanada a Rusko
Už o necelé dva mesiace bude obhajovať titul majstra sveta hokejové mužstvo Švédska, ktoré bralo zlato na MS 2017. Henrik Lundqvist v nájazdovej lotérii vymazal kanadské hviezdy, a tak ho od členstva v Triple Gold Clube delí „už len“ zisk Stanley Cupu. Tri korunky sú tradične považované za čierneho koňa turnaja, keďže rolu najväčšieho favorita preberajú Rusi s Kanaďanmi. Najmä v prípade javorových listov sa dá očakávať ešte silnejší výber ako pri zisku bronzu z olympijského Pjongčangu. Už len teoretickú šancu na postup do play off NHL má napríklad Edmonton, takže reálna je účasť Connora McDavida. Tradičnou súčasťou reprezentácie je Matt Duchene, ku ktorému by sa mohol pridať jeho klubový spoluhráč z Ottawy Mark Stone. Špeciálnu motiváciu budú mať Rusi. Od roku 2006 sa totiž nepodarilo žiadnemu národu vyhrať v jeden rok olympiádu i svetový šampionát.

Višňovský: Dnes kreatívnych hráčov nemáme
MS v roku 2019 usporiada Slovensko. Stane sa tak druhýkrát v ére samostatnosti a opäť budú dejiskami tohto športového sviatku Štadión Ondreja Nepelu v Bratislave a košická Steel Aréna. Slováci s najväčšou pravdepodobnosťou budú hrať v hlavnom meste a budú si chcieť napraviť reputáciu z roku 2011. Predpovedať výsledky tohto turnaja je ťažké, no veľké zmeny čakať nemožno. Pred siedmimi rokmi malo Slovensko k dispozícii to najlepšie za posledné roky, no stroskotalo už v nadstavbovej časti. „Kedysi sme hrali útočný, kombinačný hokej, dnes kreatívnych hráčov, ktorí niečo vytvoria na ľade, nemáme,“ povedal majiteľ kompletnej medailovej zbierky Ľubomír Višňovský. Obávam sa, že slovenskí fanúšikovia si musia odvyknúť na to, že reprezentanti s dvojkrížom na hrudi budú hrať o medaily. Oveľa reálnejší je tuhý boj o umiestnenie v najlepšej osmičke.