Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Polícia varuje pri ceste na EURO 2012 pred falošnými policajtmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Varuje najmä pred falošnými policajtmi a treba dávať pozor na deti. Telefónne čísla, ktoré si treba zapísať sú 101 - Požiarny zbor, 102 - Polícia, 103 – Zdravotnícka služba a 112 – Záchranný systém.

Bratislava 6. júna (TASR) - Slovenským občanom, ktorí plánujú ísť na futbalový šampionát EURO 2012 do Poľska alebo na Ukrajinu dáva polícia niekoľko cenných rád a upozorňuje na možné nástrahy. Varuje najmä pred falošnými policajtmi a treba dávať pozor na deti. Telefónne čísla, ktoré si treba zapísať sú 101 - Požiarny zbor, 102 - Polícia, 103 – Zdravotnícka služba a 112 – Záchranný systém.

Ukrajinské ministerstvo vnútra odporúča mať vždy pri sebe cestovný pas, cestovné lístky kupovať len na oficiálnych miestach, nenechávať batožinu bez dozoru a aj peniaze zamieňať len oficiálnou cestou.

"V nočných hodinách sa vyhýbajte opusteným miestam, námestiam a uliciam v mestách, vzdialených od hlavných dopravných ciest a rušných ulíc," upozorňuje ďalej ukrajinské ministerstvo a nabáda dávať pozor aj na konflikty s agresívnymi ľuďmi. Pri cestovaní s deťmi treba byť opatrný a nikdy ich nenechávať bez dozoru. Starším deťom je dobré dať kartičku s kontaktnými údajmi rodičov a poučiť ich, čo majú robiť ak by sa stratili. "V prípade, ak sa Vaše dieťa stratilo, ihneď kontaktujete políciu," upozorňuje. V prípade incidentu treba informovať slovenské veľvyslanectvo na Ukrajine (http://www.slovakia.kiev.ua/site/sk/contacts).

Pri ceste autom platia rovnaké pravidlá ako na Slovensku, treba mať pri sebe vodičský prekaz, technický preukaz vozidla a doklad o zaplatení poistenia. Ukrajinské ministerstvo upozorňuje návštevníkov, že ukrajinskí policajti zastavujú automobily vždy v uniforme a iba na základe adekvátneho dôvodu. Po zastavení vozidla, musí policajt povedať svoje meno, hodnosť, funkciu a oddelenie, kde je zaradený. Ak o to vodič požiada, je povinný preukázať sa policajným preukazom. Policajti nemôžu riešiť priestupky na mieste finančnými pokutami v hotovosti, tie sa platia cez banky alebo oficiálne účty.

Na Ukrajine je zakázané fajčiť a požívať alkoholické nápoje vrátane piva na verejnosti, inak hrozí finančná pokuta alebo zadržanie až na 15 dní. Piť alkoholické nápoje je zakázané aj v zdravotníckych, vzdelávacích, kultúrnych, športových a detských zariadeniach, v prostriedkoch a na zástavkách mestskej hromadnej dopravy, na detských ihriskách, v elevátoroch a telefónnych búdkach ale aj v okolí verejne významných inštitúcií a budov. Podobne je to aj s fajčením.

Ukrajinské zákony zakazujú vstup na futbalový štadión bez vstupenky a tomu, kto odmietol podstúpiť bezpečnostnú kontrolu alebo pri sebe má zakázané predmety. Nedostanú sa naň ani osoby pod vplyvom alkoholu, drog alebo inej návykovej látky a osoby mladšie ako 14 rokov bez sprievodu dospelej osoby. Zakázaná je pyrotechnika, zbrane, alkoholické nápoje a tlačenie sa. Inak hrozí peňažný trest, zákaz vstupu do športových zariadení a s nimi môže byť spojené aj vyhostenie z Ukrajiny.

Od pondelka 4. júna až do ukončenia šampionátu 1. júla Poľská republika dočasne obnoví kontrolu na svojich vnútorných hraniciach. Nebudú však platiť žiadne obmedzenia a hranicu bude možné prekročiť ako doteraz na hraničných priechodoch, aj mimo nich. Kontroly totiž nebudú vykonávané nepretržite, ale osoby môžu byť podrobené náhodným hraničným kontrolám. Obnovené kontroly majú slúžiť najmä zabráneniu príchodu nebezpečných fanúšikov.

V Poľsku od piatka 1. júna fungujú pre návštevníkov šampionátu špeciálne telefónne linky. Tie budú do 3. júla s nepretržitou 24 hodinovou službou poskytovať pre zahraničných návštevníkov pomoc a rady v piatich svetových jazykoch (angličtina, nemčina, ruština, španielčina a taliančina). Pevná telefónna linka číslo 0 800 200 300 je bezplatná. Počas konania EURO 2012 budú môcť návštevníci Poľska potrebné informácie získať aj na ďalšom telefónnom čísle +48 22 500 44 44, to je však spoplatnené. Sprievodcu pre fanúšikov je možné nájsť na internetovej stránke poľskej hraničnej stráže www.strazgraniczna.pl. Informácie o nákupe lístkov na verejnú dopravu sú na stránke www.polishguide2012.pl.

TASR informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.