Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Ponorka potopila ďalší veľkoklub, Emery: Sme ako Asterix a Obelix

Na snímke hráči Villarrealu oslavujú postup do semifinále Ligy majstrov vo futbale po odvete štvrťfinále Bayern Mníchov - FC Villarreal (1:1) v utorok 12. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Villarreal slávil prvý postup do semifinále LM od sezóny 2005/2006 na 75-tisícovom štadióne Bayernu.

Mníchov 13. apríla (TASR) - Futbalisti FC Villarreal získali v predchádzajúcej sezóne premiérovú trofej v Európskej lige a v tomto ročníku napĺňajú smelé ambície v Lige majstrov. Po vyradení Juventusu Turín a najnovšie aj Bayernu Mníchov sa klub z 50-tisícového mesta na juhovýchode Španielska prebojoval už medzi elitné kvarteto najprestížnejšej európskej súťaže.

"Žltá ponorka" postúpila vďaka remíze 1:1 v utorňajšej odvete štvrťfinále 2021/2022 na pôde úradujúceho nemeckého šampióna. Z domáceho prvého zápasu mala náskok 1:0 a zdalo sa, že stretnutie dospeje do predĺženia, lenže v 88. minúte striedajúci Samuel Chukwueze prvou strelou hostí na bránku odpovedal na gól Roberta Lewandowského. Tréner domácich Julian Nagelsmann povedal pred zápasom, že Villarreal "urobil chybu, keď na úvod zvíťazil len tesne 1:0 a umožnil nám prežiť." Tieto slová motivovali útočníka Gerarda Morena. "V tomto zápase spravil Bayern chybu, keď nás nedorazil, a my sme to využili. Pred týždňom sme takúto chybu urobili my a všetky narážky na túto situáciu poslúžili ako motivácia. To, čo dokázal tento tím, je úžasné," povedal podľa agentúry AFP Moreno, ktorý odcentroval na vyrovnávajúci a zároveň postupový zásah: "Vedeli sme, že budeme trpieť v defenzíve, ale aj to, že budeme mať vlastné príležitosti. V závere z toho Chukwueze vyťažil maximum. Chceme sa poďakovať fanúšikom, ktorí prišli do Mníchova, aj tým vo Villarreale. Je skvelé byť fanúšikom Villarrealu a treba si užívať takéto chvíle."

Villarreal slávil prvý postup do semifinále LM od sezóny 2005/2006 na 75-tisícovom štadióne Bayernu. Do hľadiska Allianz Areny by sa pohodlne zmestili všetci obyvatelia španielskeho miesta a ešte by medzi nimi zostalo dosť miesta. "Je to neuveriteľný pocit, nebolo to pre nás jednoduché. Sme malý klub z malého mesta, sme ako Asterix a Obelix. Ideme krok za krokom, zvládli sme veľmi náročné štvrťfinále. Výsledok úvodného duelu zvýšil naše sebavedomie, museli sme dobre brániť a snažiť sa pripraviť si vlastné šance. Vypracovali sme si ich päť a premenili sme tú poslednú," povedal tréner Unai Emery, ktorý odkoučoval jubilejné 50. stretnutie v LM. Súperom jeho zverencov v semifinále bude možno ďalší šesťnásobný držiteľ najcennejšej európskej klubovej trofeje FC Liverpool. Anglický zástupca má pred stredajšou odvetou s Benficou náskok 3:1 z Lisabonu.

Za najlepšieho hráča zápasu vyhlásili 36-ročného obrancu a kapitána hostí Raula Albiola, ktorý je o dva roky starší než domáci tréner Nagelsmann. "Je to neskutočné, vyžadovalo si to veľa tvrdej práce. Víťazíme ako tím, v oboch vystúpeniach sme si toho dosť odtrpeli, ale semifinálová účasť je skvelý úspech pre Villarreal. Očakávali sme dlhých 90 minút, teraz chceme viac. Problémy narobíme akémukoľvek súperovi," vyhlásil Albiol. O jeho slovách sa presvedčil ďalší veľkoklub. "Ak by sme brali do úvahy iba tento duel, nie prvý zápas, mali by sme jednoznačne postúpiť. Ťažko sa to akceptuje, neviem, čo by som mal povedať," uviedol útočník Bayernu Thomas Müller.