Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Poprad získal extraligovú licenciu vďaka dotácii od J. Telenského

Na snímke detail dresu popradských hokejistov s prelepeným nápisom Poprad vystavený počas tlačovej konferencie vedenia hokejového klubu HK Poprad v Poprade 2. septembra 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Uplynulá sezóna bola podľa Skokana zlomová pre popradský hokej, pretože zmenila spôsob fungovania Občianskeho združenia v rámci hokejovej školy i celého hokeja.

Poprad 2. septembra (TASR) - Hokejový klub Poprad získal na novú extraligovú sezónu 2013/2014 licenciu od spoločnosti PRO-Hokej. Na tlačovej konferencii v Poprade to v pondelok potvrdil predseda správnej rady klubu Rudolf Skokan a prezident klubu Tibor Turan. Obaja svorne tvrdia, že sa hokej pod Tatrami podarilo zachrániť vďaka finančnej podpore vo výške 200.000 eur od Jána Telenského.

"Získanie licencie bolo veľmi náročné a ťažké, no aj napriek tomu sme dokázali splniť všetky naše záväzky voči hráčom a trénerom tak, ako to nariaďuje riadiaci orgán," uviedol Skokan. Turan dodal, že klub dal čestné prehlásenie spoločnosti PRO-Hokej, že všetci hráči a tréneri zo zmlúv, ktoré majú právne nárokované, majú vyplatené finančné prostriedky, alebo je s nimi klub dohodnutý na splátkovom kalendári.

Uplynulá sezóna bola podľa Skokana zlomová pre popradský hokej, pretože zmenila spôsob fungovania Občianskeho združenia v rámci hokejovej školy i celého hokeja. "Získali sme tak novú víziu ako ozdraviť popradský hokej a dostať ho do regulárneho fungovania voči mestu, sponzorom a občanom. Nová správna rada mala veľké vízie v rámci nastavenia kontrolných mechanizmov, zmeny spôsobu financovania, tak aby nevytváral zbytočné dlhy a dokázal zmeniť spôsob odmeňovania hráčov, znížiť rozpočet a fungovať slušne a efektívne," zhodnotil Skokan s tým, že všetky tieto vízie sa podarilo splniť.

To, čo je však podľa neho stále problematické a náročné, je komunikácia s mestom Poprad. "My sme požiadali o podporu mesto listom, nemohli sme sa zúčastniť Mestského zastupiteľstva, aby zachránilo popradský hokej mimoriadnou dotáciou, to sa však neudialo. Dnes je hokej v Poprade zachránený, ale len vďaka pánovi Telenskému, ktorý nám tú dôležitú finančnú injekciu poslal," vysvetľuje Skokan. V tejto súvislosti vyzval mesto, aby v rámci hokeja dokázali nájsť spoločnú reč a férové, slušné fungovanie do budúcna.

Poprad je pripravený na novú sezónu


Na tlačovú konferenciu prišli Turan so Skokanom s dresom, na ktorom bol bielou páskou prelepený názov Poprad. Na otázku prečo je to tak Skokan uviedol, že "teraz, keď sa hokej pod Tatrami podarilo zachrániť, je na strane mesta, ako sa postaví k popradskému hokeju, či nám dá aspoň dostatočnú morálnu podporu a nastaví správne podmienky a spôsob fungovania tak, ako sa patrí na extraligový klub." Okrem iného zdôraznili, že samospráva hokejovému klubu neposkytla ani sľúbenú dotáciu z minulého roka. Mesto tvrdí, že je to kvôli tomu, že na dotačnom účte, kde samospráva posiela dotácie, je exekúcia. Tá je tam však podľa Turana kvôli záväzku voči bývalému hráčovi Marcinovi Koluszovi, ktorý v Poprade pôsobil ešte za prezidentovania súčasného primátora Popradu Antona Danka.



Popradský klub je však aj napriek všetkým prekážkam pripravený na novú sezónu. V najbližších dňoch by mali prebiehať rokovania so sponzormi, ktorí prisľúbili finančnú podporu v prípade, že HK Poprad získa licenciu. "Nové zmluvy hráči majú, s každým hráčom sme si prešli zmluvu, dohodli sme sa, avšak doposiaľ sme zmluvy nepodpisovali, keďže sme nevedeli, ako dopadneme. Každý hráč, ktorý je v Poprade má zmluvu, dnes na tréning prišiel aj Ľubo Vaic, s ním budeme jednať o zmluve, tak isto je tu Jaro Kasík, vybavujeme ešte iných hráčov. Dnes už vieme, že môžeme uzavrieť tieto zmluvy, pretože máme extraligovú licenciu na sezónu 2013/1014," uzavrel Turan s tým, že rozpočet na novú sezónu by sa mal pohybovať na úrovni 600.000 eur.

Mesto chce hokej podporovať aj napriek útokom zo strany HK Poprad



Mesto Poprad aj napriek mediálnym útokom zo strany predstaviteľov Hokejového klubu (HK) Poprad pokračuje v podpore popradského hokeja. „V roku 2013 získajú mládežnícke tímy dotáciu na činnosť vo výške 45.000 eur, hokejový A tím má naplánovanú dotáciu na nájom a služby s tým spojené vo výške 69.590 eur,“ informoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda v reakcii na dnešnú tlačovú konferenciu vedenia HK Poprad. 

Ďalšie mimoriadne dotácie zo strany samosprávy podľa neho nie sú možné z niekoľkých dôvodov. Podľa platného všeobecne záväzného nariadenia mesto nemôže podporovať subjekt, ktorý voči nemu nemá splnené všetky záväzky. „Ďalšiu dotáciu nemôžeme poskytnúť z dôvodu, že žiadateľ dotácie, v tomto prípade HK Poprad, s.r.o., musí predložiť potvrdenia nie staršie ako tri mesiace o tom, že nie je daňovým dlžníkom, dlžníkom na sociálnom a zdravotnom poistení a nie je v likvidácii a konkurznom konaní. Zároveň dotácia nebude poskytnutá žiadateľovi v prípade, ak má záväzky voči mestu,“ objasnil prvý z dôvodov Galajda. Pretože HK Poprad tieto záväzky voči mestu nemá splnené, nemôže mu byť poskytnutá ďalšia dotácia.

Mesto Poprad zároveň podpísalo memorandum s vládou, v ktorom sa zaviazalo konsolidovať verejné financie a šetriť bežné výdavky. Pre tento rok to predstavuje pre Poprad sumu 1,746 milióna eur. „Aktuálne má mesto oproti pôvodným zámerom schodok 150.000 eur,“ zdôraznil Galajda. Na hokej šlo v Poprade podľa neho len od roku 2010 spolu s peniazmi na prevádzku zimného štadióna, ktoré sú naplánované v tomto roku, takmer tri milióny eur. Z toho takmer 630.000 eur poskytla samospráva vo forme dotácií na činnosť hokejovej mládeži a A mužstvu, ďalších takmer 2,4 milióna eur šlo na prevádzku zimného štadióna, na ktorom trénujú všetky mužstvá.

„O oprávnenosti prelepenia nápisu POPRAD na dresoch hokejistov si tak musí urobiť uzávery verejnosť sama,“ reagoval Galajda na prelepený dres, ktorý dnes so sebou na tlačovú konferenciu priniesli prezident klubu Tibor Turan a predseda správnej rady HK Poprad Rudolf Skokan. Ohlásili na nej, že klubu sa podarilo získať extraligovú licenciu na novú sezónu vďaka finančnej podpore vo výške 200.000 eur od Jána Telenského. Zároveň konštatovali, že komunikácia s mestom je problematická a náročná.

"My sme požiadali o podporu mesto listom, nemohli sme sa zúčastniť mestského zastupiteľstva, aby zachránilo popradský hokej mimoriadnou dotáciou, to sa však neudialo. Dnes je hokej v Poprade zachránený, ale len vďaka pánovi Telenskému, ktorý nám tú dôležitú finančnú injekciu poslal," vysvetľuje Skokan. V tejto súvislosti vyzval mesto, aby v rámci hokeja dokázalo nájsť spoločnú reč a férové, slušné fungovanie do budúcna. Skokan i Turan kritizovali aj niektoré kroky mesta smerom k prevádzke hokejového štadióna a komunikácii s klubom. „Mesto Poprad sa nebude vyjadrovať k osobným útokom a invektívam, ktoré odzneli na tlačovej konferencii HK Poprad,“ uzavrel Galajda.