Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Portugalsko si upevnilo post lídra, Santos: Všetko je ešte otvorené

Tréner portugalskej futbalovej reprezentácie Fernando Santos reaguje počas futbalového zápasu 3. kola Ligy národov Portugalsko - Česko v Lisabone 9. júna 2022. Foto: TASR/AP

Český krídelník Václav Jurečka priznal, že Portugalčania boli lepším tímom.

Bratislava 10. júna (TASR) - Futbalisti Portugalska si posilnili šance na postup na finálový turnaj Ligy národov. V treťom vystúpení v súťaži zdolali Česko 2:0 a na čele tabuľky skupiny A2 majú dvojbodový náskok pred Španielmi, ktorí uspeli vo Švajčiarsku 1:0.

V Lisabone mali prvú šancu Česi, ale Jan Kuchta trafil brankára. Domáci rozhodli o svojom triumfe dvoma gólmi v priebehu piatich minút. Po krídelnej akcii otvoril skóre Joao Cancelo a v 38. minúte spečatil triumf portugalského tímu strelou k vzdialenejšej žrdi Goncalo Guedes.

"Bol to z našej strany skvelý zápas. Česi zatvárali priestory, no našli sme kľúč k prekonaniu ich obrany. Naše víťazstvo mohlo byť aj výraznejšie, dôležité sú však tri body," uviedol Guedes pre akreditované médiá. Tréner Fernando Santos tvrdí, že o víťazovi skupiny ešte ani zďaleka nie je rozhodnuté. "Všetko je úplne otvorené. Čakajú nás ešte tri zápasy."
Portugalský hráč Goncalo Guedes (uprostred) oslavuje so spoluhráčom Cristianom Ronaldom po tom, ako strelil druhý gól vo futbalovom zápase 3. kola Ligy národov Portugalsko - Česko v Lisabone 9. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Český krídelník Václav Jurečka priznal, že Portugalčania boli lepším tímom. "Ukázali svoje kvality a boli veľmi efektívni. V prvom polčase si vypracovali dve šance a obe premenili. Ja som mal príležitosť vsietiť úvodný gól zápasu, chcel som to trafiť do horného rohu, no lopta minula bránku."

Tréner hostí Jaroslav Šilhavý napriek prehre nebol sklamaný. "Už počas prípravy som chalanom hovoril, že tento zápas bude pre nich sviatkom. Nastúpili sme proti skvelímu mužstvu, bol plný štadión a do toho Cristiano Ronaldo, ktorý posunul zápas ešte na vyššiu úroveň. Je to modla, superstar. Nie sme futbalová veľmoc a hanbu sme si nespravili," citoval slová Šilhavého server idnes.cz.
Portugalský hráč Cristiano Ronaldo (uprostred) gestikuluje s Čechom Michalom Sadílkom (druhý zľava) vo futbalovom zápase
Foto: TASR/AP

Španieli ukončili osemročnú domácu sériu Švajčiarov bez prehry, ktorá trvala 23 duelov. O svojom víťazstve rozhodli v 13. minúte, keď Pablo Sarabia dostal krížnu prihrávku pred bránku a zblízka poslal loptu do siete. "Dokázali sme súperovi vnútiť náš štýl hry. V profesionálnem futbale sú najdôležitejšie výsledky a tri body zo Švajčiarska môžu mať v konečnom účtovaní veľkú cenu," zdôraznil tréner Španielov Luis Enrique.

Švajčiari sú bez zisku bodu na dne tabuľky a čaká ich boj o udržanie sa v elitnej divízii. "Nedovolili sme súperovi vypracovať si veľa šancí, no napriek tomu sme inkasovali rýchly gól. Španieli potrestali našu chybu. Druhý polčas sme mali pod kontrolou a podarilo sa nám dostať hostí pod tlak, no vyrovnania sme sa nedočkali," povedal tréner hráčov s Helvétskym krížom na drese Murat Yakin.