Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Portugalsko v osemfinále deklasovalo Švajčiarsko 6:1, hetrik Ramosa

Portugalský hráč Goncalo Ramos oslavuje po tom, ako skóroval vo futbalovom zápase osemfinále Portugalsko - Švajčiarsko na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Lusail 6. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Na štadióne v Lusaile k tomu tromi gólmi a asistenciou prispel útočník Goncalo Ramos.

Lusail 6. decembra (TASR) – Futbalisti Portugalska si po šestnástich rokoch opäť zahrajú štvrťfinále MS. Na šampionáte v Katare sa medzi elitnú osmičku dostali po suverénnom osemfinálovom triumfe nad Švajčiarskom 6:1. Na štadióne v Lusaile k tomu tromi gólmi a asistenciou prispel útočník Goncalo Ramos.

Portugalský kouč Fernando Santos vynechal zo základnej zostavy Cristiana Ronalda. Namiesto neho išiel na hrot práve 21-ročný Ramos z Benficy Lisabon a zaznamenal prvý hetrik na prebiehajúcom šampionáte. V prvom polčase sa hlavou po rohu presadil aj zastupujúci kapitán Pepe a vo veku 39 rokov a 283 dní sa stal najstarším strelcom gólu vo vyraďovacej fáze MS v histórii a druhý celkovo po Kamerunčanovi Rogerovi Millovi. Ten v roku 1994 dal gól Rusku v základnej skupine vo veku 42 rokov a 39 dní.

Portugalsko sa vo štvrťfinále predstaví prvýkrát od roku 2006, keď v Nemecku obsadilo napokon štvrtú priečku. Švajčiarsko nezopakuje svoje doterajšie maximá - účasť medzi najlepšou osmičkou z rokov 1934, 1938 a 1954.

Portugalčania sa v boji o semifinále stretnú v sobotu 10. decembra o 16.00 SEČ v Dauhe s Marokom.

MS osemfinále:



Portugalsko - Švajčiarsko 6:1 (2:0)

Góly: 17., 51. a 67. Ramos, 33. Pepe, 55. Guerreiro, 90.+2. Leao - 58. Akanji, ŽK: Schär, Cömert (obaja Švaj.)
Rozhodovali: Ramos – Morin, Hernandez (všetci Mex.), 83.720 divákov

Portugalsko: Costa – Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro – Carvalho, Otavio (74. Vitinha) - B. Fernandes (87. Leao), B. Silva (81. Neves), Joao Felix (74. Ronaldo) - Ramos (74. Horta)
Švajčiarsko: Sommer – E. Fernandes, Schär (46. Cömert), Akanji, Rodriguez – Freuler (54. Zakaria), Xhaka – Shaqiri, Sow (54. Seferovič), Vargas (66. Okafor) – Embolo (89. Jashari)

Portugalský hráč Pepe (druhý sprava) oslavuje po tom, ako strelil druhý gól vo futbalovom zápase osemfinále Portugalsko - Švajčiarsko na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Lusail 6. decembra 2022.
Foto: TASR/AP

Švajčiarsky útočník Embolo sa po piatich minútach dostal ako prvý do zakončenia, no jeho pokus zvnútra šestnástky zblokoval Pepe na roh. Potom už prevzal iniciatívu portugalský tím a už v prvom polčase sa dokázal dvakrát gólovo presadiť. Skóre otvoril v 17. minúte, keď sa po autovom vhadzovaní na ľavej strane dostal v šestnástke k lopte Joao Felix, posunul ju na Ramosa a ten slabo tienený Schärom trafil z uhla výstavne do bližšej "šibenice" švajčiarskej bránky. Po polhodine hry mohol odpovedať na druhej strane Shaqiri z priameho kopu, jeho ďalekonosnú strelu ponad múr ešte končekmi prstov brankár Costa vytlačil na roh. V 32. minúte Schär v poslednej chvíli odvrátil center Joaa Felixa pred zakončujúcim Ramosom, no po následnom rohu Bruna Fernandesa vyskočil na päťke najvyššie Pepe a hlavou prekonal bezmocného Sommera - 2:0. Švajčiari nedokázali súperovi sekundovať a ešte do prestávky mohli po brejku inkasovať tretíkrát, Sommer však v 43. minúte parádnym zákrokom zlikvidoval zakončenie Ramosa po zemi.
Portugalský hráč Pepe (vľavo) bojuje o loptu so Švajčiarom Breelom Embolom vo futbalovom zápase osemfinále Portugalsko - Švajčiarsko na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Lusail 6. decembra 2022.
Foto: TASR/AP

Do druhého polčasu už nevybehol vo švajčiarskom drese na trávnik obranca Schär a Portugalčania definitívne zlomili súpera ďalšími dvoma zásahmi v priebehu štyroch minút. V 51. minúte pridal svoj druhý zásah Ramos, keď opäť ľavačkou usmernil pomedzi nohy Sommera prízemnú prihrávku Dalota z pravej strany. Na 4:0 zvýšil už o chvíľu neskôr Guerreiro, ktorý skóroval strelou pod brvno po rýchlom protiútoku a prihrávke od Ramosa. V 58. minúte sa tešili aj Švajčiari - po rohu Shaqiriho sa lopta dostala až na vzdialenejšiu žrď, kde čakal Akanji a zblízka do odkrytej bránky znížil. Portugalčania však boli nezastaviteľní a Ramos sa v 67. minúte dočkal hetriku. Gólovú akciu odštartoval dlhým výkopom brankár Costa, lopta sa cez Bernarda Silvu a Joaa Felixa dostala až k Ramosovi a ten v koncovke jemným oblúčikom prehodil Sommera na 5:1. Štvrťhodinu pred koncom sa dostal na ihrisko aj Ronaldo a vzápätí dostal šancu zahrávať priamy kop, prudkou strelou z 25 metrov však trafil iba do múru. Portugalský kanonier sa v 84. minúte dostal za obranu súpera a skóroval, gól však pre ofsajd platiť nemohol. Triumf spečatil gólom na 6:1 v nadstavení striedajúci Leao.

Hlasy po zápase /zdroj: ČT Sport, DPA, SRF/:

Fernando Santos, tréner Portugalska: "Odohrali sme veľký zápas a mám z toho radosť. Pre nás je najdôležitejšie naďalej sa stopercentne koncentrovať a pripraviť sa na ďalší duel. Čo sa týka absencie Ronalda v základnej zostave, na túto otázku nebudem odpovedať."

Goncalo Ramos, autor hetriku: "Je to úžasný pocit. Náš sen naďalej žije, ale ešte je priskoro o tom hovoriť. Mám z nášho výkonu dobrý pocit. V tíme si veríme všetci navzájom a verím si aj ja. O tom, či vo štvrťfinále opäť nastúpim v základe, nerozhodujem ja, ale niekto iný."

Xherdan Shaqiri, krídelník Švajčiarska: "Ospravedlňujem sa v mene tímu všetkým fanúšikom, ktorých sme dnes večer sklamali. Nevyšiel nám zápasový plán, naopak Portugalsko v stretnutí ukázalo svoju obrovskú kvalitu."