Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Martin Pospíšil je nový tréner basketbalistiek Slovenska

Na snímke hráčky a tréneri slovenskej basketbalovej reprezentácie počas zrazu pred dvoma kvalifikačnými zápasmi o postup na ME 2023 v Piešťanoch v pondelok 21. novembra 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na lavičke národného tímu vystriedal Juraja Suju.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Martin Pospíšil je nový tréner slovenskej reprezentácie basketbalistiek. Vo štvrtok o tom informovala Slovenská basketbalová asociácia (SBA). Na lavičke národného tímu vystriedal Juraja Suju.

Štyridsaťdvaročný kouč povedie Slovenky v boji o účasť na ME 2025. V kvalifikačnej F-skupine budú jeho zverenky hrať proti Turecku, Rumunsku a Islandu. "Pre každého trénera je cťou viesť národný tím a ja nie som výnimkou. Treba povedať, že momentálne nás čaká veľmi ostrý štart kvalifikácie, ktorá sa začne už v novembri. Je potrebné sa na ňu kvalitne pripraviť aj za to minimum času, čo máme," povedal Pospíšil pre oficiálnu stránku SBA.

Pospíšil už má dostatočné skúsenosti so ženským i mužským basketbalom. Viedol tímy Piešťanských Čajok a KP Brno v európskych pohároch, pracuje ako asistent v euroligovom ZVVS USK Praha a v minulosti na reprezentačnej úrovni koučoval mládežnícke reprezentácie, či bol asistentom Maroša Kováčika pri basketbalistkách Poľska a v rokoch 2015 a 2016 aj Slovenska. "Sme malá krajina, nedisponujeme až takou kvantitou hráčok, ako to bolo napríklad pri mojom poslednom angažmáne pri poľskej reprezentácii. Pozitívne je, že hráčky aj na posledných majstrovstvách Európy ukázali charakter, nasadenie a vášeň, čo je pre rozvoj každého tímu kľúčový faktor a my na to budeme chcieť nadviazať," zdôraznil Pospíšil.

"Ženská reprezentácia má pred sebou novú etapu a tiež novú výzvu v podobe kvalifikácie majstrovstiev Európy. Po tom, čo sme sa nedávno dozvedeli mená našich súperiek, môžeme dnes zverejniť dôležitú informáciu o menovaní hlavného trénera. Stal sa ním Martin Pospíšil. Prináša so sebou skúsenosti aj ambície. Prajem jemu i celému družstvu žien len to najlepšie a veľa úspechov, predovšetkým úspešnú kvalifikáciu. V krátkom čase vymenujeme a predstavíme aj realizačný tím, aby sa vedno s trénerom mohli čo najskôr pustiť do práce," uviedol prezident SBA Michal Ondruš v oficiálnom stanovisku.

Predchádzajúci kormidelník Suja dokázal Slovenky priviesť na predchádzajúce dva európske šampionáty. Celkovo v ére samostatnosti štartovala slovenská ženská reprezentácia na trinástich ME, dvoch svetových šampionátoch a na olympiáde v Sydney 2000. Najväčšími úspechmi zostáva striebro z ME 1997 a bronz z ME 1993. Na uplynulých ME 2023 obsadili Slovenky s bilanciou 1-3 celkovo dvanástu priečku spomedzi šestnástich účastníkov. Nadchádzajúcu kvalifikáciu odštartujú vo štvrtok 9. novembra, keď sa predstavia v Turecku a v nedeľu 12. novembra budú doma hostiť Rumunsko.