Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Pospíšil pred Švajčiarskom: Musíme im ukázať, že sa ich nebojíme

Na snímke krídelník slovenskej hokejovej reprezentácie Kristián Pospíši. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Proti Švajčiarsku nastúpili Slováci v 73 zápasoch, v ktorých 29-krát zvíťazili, v siedmich sa zrodila remíza a 37 duelov pre seba uchmatol súper.

Helsinki 17. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti sa netešili na MS z triumfu nad Švajčiarskom od roku 2012. V helsinskej Hartwall Aréne rozhodol o tesnom víťazstve 1:0 Tomáš Tatar, ktorý je v kádri Slovákov aj na tohtoročnom šampionáte. Potom prišli už len dve prehry, v roku 2018 v Kodani 0:2 a vlani v Rige 1:8.

Na konfrontáciu v Lotyšsku si veľmi dobre pamätá aj asistent trénera Ján Pardavý: "Tam nám dali 4 alebo 5 gólov presilovkách. Videli sme ich s Dánmi a majú opäť skvelé presilovky. Otáčajú rýchlo hru, majú dobrých brankárov. Musíme hrať tak, aby sme nesedeli na trestnej lavici. Musíme sa sústrediť na našu hru a musíme zlepšiť efektivitu v zakončení."

Proti Švajčiarsku nastúpili Slováci v 73 zápasoch, v ktorých 29-krát zvíťazili, v siedmich sa zrodila remíza a 37 duelov pre seba uchmatol súper. Celkové skóre 178:169 však hovorí v prospech hokejistov SR.

Švajčiari odohrali v Helsinkách dva zápasy, Talianov zdolali 5:2 a Dánov 6:0. Tréner Patrick Fischer má v kádri sedem hráčov NHL. Hlavné hviezdy sú kapitán Nico Hischier z New Jersey, ktorého dopĺňajú klubový spoluhráč Jonas Siegenthaler či Timo Meier zo San Jose. Obrovské skúsenosti má útočník Andreas Ambühl z Davosu, ktorý štartuje už na svojom 17. svetovom šampionáte. Dobre ho pozná aj slovenský útočník Kristián Pospíšil, ktorý v Davose odohral záver sezóny: "Tí hráči, ktorí sú z Davosu, sú skúsení a bude to ťažký zápas. Švajčiari sú na tom dobre rýchlostne, ale ak budeme hrať našu hru, môžeme ich dostať pod tlak. Musíme začať tak ako proti Kanade a ukázať im, že sa ich nebojíme."

Premiéru na šampionáte by mal v tomto zápase absolvovať obranca Martin Fehérváry, ktorý sa k tímu Slovenska pripojil v pondelok. "Poznám viacero chalanov z ich zostavy z NHL. Bude to náročný zápas, rýchly. Musíme dobre korčuľovať a dodržiavať taktiku. Ťažko povedať, či to bude taký silný súper ako Kanada," povedal slovenský obranca po utorkovom tréningu.

A-skupina MS:

streda 18. mája, 19.20 SELČ

Švajčiarsko - SLOVENSKO /Ice Hall Aréna Helsinki/

predpokladaná zostava SR:
Húska - Fehérváry, Čerešňák, Jánošík, Gachulinec, Rosandič, Nemec, Ivan, Grman - Tatar, Krištof, Pospíšil - Regenda, Minárik, Slafkovský - Lantoši, Roman, Liška - Takáč, Tamáši, Sýkora - Lunter