Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Pred zápasom Iránu bol konflikt priaznivcov režimu a protestov

Hráči Iránu po zápase s Anglickom na MS v Katare. Foto: TASR/AP

Iránski reprezentanti na rozdiel od prvého duelu s Anglickom tentokrát už spievali národnú hymnu, zatiaľ čo niektorí fanúšikovia na štadióne pískali a bučali.

Al Raján 25. novembra (TASR) - Pred a počas druhého zápasu Iránu na MS v Katare sa na štadióne v Al Rajáne dostali do konfliktu priaznivci vládnuceho režimu s podporovateľmi protivládnych protestov, ktoré v krajine trvajú už vyše dva mesiace. Bezpečnostná služba následne zabavila vlajky, tričká a iné predmety vyjadrujúce podporu protestnému hnutiu.

Zástancovia režimu pred vstupom na štadión vytrhávali perzské vlajky z rúk svojich oponentov a častovali ich hanlivými pokrikmi. Oba tábory sa prekrikoval a kým na jednej strane znel slogan protestujúcich "Ženy, život, sloboda", na druhej to bolo "Islamská republika". Iránski reprezentanti na rozdiel od prvého duelu s Anglickom tentokrát už spievali národnú hymnu, zatiaľ čo niektorí fanúšikovia na štadióne pískali a bučali.

Agentúra AP informuje, že skupinky mužov podporujúcich režim sa snažili natáčať a zastrašovať viaceré fanúšičky, ktoré podporovali protesty a robili rozhovory pre zahraničné médiá. Tridsaťpäťročná Maryam, ktorá zo strachu pred represáliami nechcela uviesť svoje priezvisko, sa rozplakala, keď ju kričiaca skupina obkľúčila a snažila sa nafilmovať jej tvár, na ktorej mala namaľovaný slogan "Ženy, život, sloboda". "Chceme zdvihnúť povedomie o hnutí za práva žien. Nie som tu, aby som s niekým bojovala, no ľudia na mňa útočili a nazývali ma teroristkou. Chcem len povedať, že na futbale nezáleží, keď na ulici zabíjajú ľudí," uviedla Maryam, ktorá pochádza z Teheránu, no žije v Londýne.