Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Rusi si nepripúšťajú ďalšie zaváhanie, sebavedomí Fíni

Súboj hráčov Dánska a Fínska počas zápasu základnej B-skupiny Dánsko - Fínsko na európskom šampionáte v Kodani v sobotu 12. júna 2021. Foto: TASR/AP

Fíni v Kodani zdolali Dánov vďaka gólu Joela Pohjanpala 1:0, no viac ako o výsledku sa hovorilo o kolapse domáceho stredopoliara Christiana Eriksena, ktorého museli na ihrisku oživovať.

Petrohrad 15. júna (TASR) - Pred stredajším duelom B-skupiny futbalových ME 2020 Fínsko - Rusko panovala v táboroch súperov rozdielna nálada. Kým "Suomi" si po nečakanom víťazstve v úvodnom zápase nad Dánskom (1:0) posilnili nádej na účasť v osemfinále, domáci Rusi sa po stretnutí s Belgickom (0:3) ocitli v náročnej situácii, v ktorej si už ďalšiu prehru nemôžu dovoliť. Súboj na Štadióne Krestovskij v Petrohrade má výkop o 15.00 SELČ a povedú ho holandskí rozhodcovia na čele s hlavným Dannym Makkeliem.

Fíni v Kodani zdolali Dánov vďaka gólu Joela Pohjanpala 1:0, no viac ako o výsledku sa hovorilo o kolapse domáceho stredopoliara Christiana Eriksena, ktorého museli na ihrisku oživovať. Súboj dohrali až po približne 100-minútovom prerušení. Fíni hneď pri svojej premiére na veľkom podujatí vyhrali, nič na tom nemení ani fakt, že boli pod sústavným tlakom a využili jedinú šancu v zápase, v ktorom prehrali na strely 1:23. Proti Rusom tak môžu hrať uvoľnenejšie, prípadné ďalšie víťazstvo by im dokonca dalo postupovú istotu. "Tri body po prvom zápase sú, samozrejme, skvelé, no to nás neuspokojuje. Máme pred sebou ďalšiu výzvu, čakajú nás Rusi. Po tom, ako sme si proti výbornému dánskemu mužstvu dokázali udržať čistý štít, ideme do ďalšieho zápasu plní sebavedomia," povedal pre oficiálny web šampionátu tréner Markku Kanerva.

Futbalisti z "krajiny tisícich jazier" prehrali všetky štyri vzájomné zápasy s Ruskom od roku 1992. V sovietskej ére odohrali so ZSSR 13 súbojov, v ktorých uhrali päť remíz a osemkrát prehrali. Jediný triumf Fínov sa zrodil ešte v roku 1912, keď na OH v Štokholme zvíťazili nad ruským tímom 2:1. V stredu by mali nastúpiť v identickej zostave ako v prvom zápase, do brány sa opäť postaví 31-ročný bratislavský rodák Lukáš Hrádecký, ktorý proti Dánom zneškodnil pokutový kop Pierra-Emila Höjbjerga. Obranca Joona Toivio vynechal pondelkový tréning pre boľavý prst na nohe, no v stredu by mal hrať, rovnako ako kapitán Tim Sparv, ktorý je takmer plne fit pod dvojmesačných problémoch s kolenom: "Koleno ma už takmer vôbec neobmedzuje a som šťastný, že som v sobotu mohol odohrať 75 minút. Keď si spomeniem, ako som bol na tom pred desiatimi dňami, je to teraz parádny pocit a som rád, že môžem na ihrisku pomôcť mužstvu." Aj trénera Kanervu teší stopercentný zdravotný stav tímu: "Zo sobotného zápasu sme si odniesli pár modrín, no všetci hráči sú pripravení nastúpiť. Mali sme v kádri extra hráča Albina Granlunda, ktorý bol nachystaný zaskočiť v prípade nejakého nečakaného zranenia v kádri, no po tom, ako sa Nikolai Alho úplne uzdravil, sme ho poslali domov."

Prvý triumf zatienil Eriksenov kolaps, Fíni si ho teda naplno neužili, keďže ich myšlienky smerovali k o život bojujúcemu dánskemu reprezentantovi. "Bolo to v sobotu veľmi náročná situácia pre každého a tak to vyzeralo aj v našej šatni. Za normálnych okolností by sme oslavovali, no takto sme iba ticho sedeli," dodal Sparv.

Rusi majú po prehre s Belgickom nôž na krku, ďalšie zaváhanie by im už výrazne skomplikovalo boj o osemfinálovú miestenku. Musia však pretrhnúť zlú šnúru na záverečných turnajoch ME, kde na výhru čakajú už šesť zápasov (dve remízy, štyri prehry). Hráči sa snažia hodiť úvodný zápas za hlavu a pripravujú sa na súpera, ktorý bude hrať úplne odlišným štýlom ako Belgičania. Od Fínov očakávajú defenzívnu taktiku a hru na rýchle kontry. "Nemám pochýb, že toto mužstvo sa prebojuje do vyraďovacej časti. Treba zobrať do úvahy, že môžu postúpiť až tri tímy zo skupiny. Myslím si, že naše šance sú veľmi vysoké," povedal pre agentúru TASS bývalý ruský reprezentant a bronzový medailista z ME 2008 Igor Semšov.

Trénerovi Stanislavovi Čerčesovovi budú proti Fínom zrejme chýbať stredopoliar Daler Kuzjajev a ľavonohý univerzál Jurij Žirkov, ktorí nedohrali prvý zápas pre zranenia. V zostave by ich mali nahradiť Alexej Mirančuk a Viačeslav Karavajev. "Na tejto úrovni potrebujeme individuálne veci robiť s vyššou kvalitou. Jedna malá chybička môže všetko rozhodnúť," upozorňuje Čerčesov a k najbližšiemu súperovi dodal: "Fíni sa kvalifikovali na EURO bez väčších problémov. To veľa hovorí o ich schopnostiach."

B-skupina:



FÍNSKO - RUSKO /streda 16. júna o 15.00 SELČ, Štadión Krestovskij v Petrohrade/

Rozhodcovia: Danny Makkelie - Hessel Steegstra, Jan de Vries (všetci Hol.)

Predpokladané zostavy:

Fínsko: Hrádecký – Toivio, Arajuuri, O'Shaughnessy – Raitala, Lod, Sparv, Kamara, Uronen – Pohjanpalo, Pukki
Rusko: Šunin - Mário Fernandes, Semjonov, Džikija, Karavajev - Barinov, Ozdojev - Zobnin, Mirančuk, Golovin - Dziuba