Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Prekvapenie v Kvitfjelli, zjazd vyhrali Hintermann s Alexandrom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hintermann i Alexander majú šancu pridať ďalšie úspešné výsledky už o deň.

Kvitfjell 4. marca (TASR) - Švajčiarsky lyžiar Niels Hintermann a Cameron Alexander z Kanady sa postarali o veľké prekvapenie, keď si v piatok zhodne pripísali svoje premiérové víťazstvá v zjazde Svetového pohára. V nórskom stredisku Kvitfjell zajazdili obaja rovnaký čas 1:44,42 minúty. Tretí skončil Rakúšan Matthias Mayer s mankom 0,12 s a za ním bol Hintermannov krajan Beat Feuz (+0,19 s).

Hintermann odštartoval ako sedemnásty a prekvapil všetkých favoritov. Na trojkilometrovej trati s 30 bránkami dokázal počas celej jazdy udržať ideálnu stopu i rýchlosť, nechyboval a do cieľa prišiel o 12 stotín rýchlejšie ako dovtedy vedúci Mayer. Švajčiarsky lyžiar tak potvrdil dobrú formu z tréningov, vo štvrtkovom bol tretí najrýchlejší a v piatok svoj výkon v Kvitfjelli korunoval premiérovým triumfom v zjazde a druhým celkovom v SP, keď ešte v roku 2017 vyhral alpskú kombináciu vo Wengene. V prebiehajúcej sezóne bol v zjazde dvakrát tretí.

O ešte väčšiu senzáciu sa však postaral Alexander. Dvadsaťštyriročný Kanaďan sa vydal na trať s vysokým štartovým číslom 39, no od začiatku si počínal veľmi dobre a atakoval pozície v najlepšej päťke. Do spodnej časti si však preniesol veľkú rýchlosť, zvládol ju ešte lepšie ako Hintermann a cieľ preťal v rovnakom čase. Následne zdvihol ruky do vzduchu a vykríkol od radosti. Dosiahol tak premiérové víťazstvo v kariére pri svojom štrnástom štarte vo Svetovom pohári. Doteraz bol najvyššie desiaty pred dvoma rokmi práve v Kvitfjelli.

Hintermann i Alexander majú šancu pridať ďalšie úspešné výsledky už o deň. Piatková súťaž v Kvitfjelli totiž bola náhradou za zrušené novembrové preteky v Lake Louise, "riadny" zjazd v nórskom stredisku je na programe v sobotu a v nedeľu čaká pretekárov ešte super-G.