Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Premier League i s dvojicou slovenských brankárov, titul obhajuje City

Hráči Manchestru City sa tešia s trofejou po triumfe v anglickej Premier League po zápase záverečného 38. kola anglickej Premier League Manchester City - Aston Villa v Manchestri. Foto: TASR/AP

Futbalisti Manchestru City triumfovali v štyroch z uplynulých piatich ročníkov anglickej Premier League a obhajcu trofeje pasujú odborníci opäť za najvýraznejšieho ašpiranta na zisk ligového titulu.

Londýn 4. augusta (TASR) - Futbalisti Manchestru City triumfovali v štyroch z uplynulých piatich ročníkov anglickej Premier League a obhajcu trofeje pasujú odborníci opäť za najvýraznejšieho ašpiranta na zisk ligového titulu. Majstrovskú sériu zverencov Pepa Guardiolu dokázal pretrhnúť iba FC Liverpool v roku 2020 a o to isté sa plánuje pokúsiť aj v novej sezóne, ktorá odštartuje v piatok duelom medzi Crystalom Palace a Arsenalom.

"Neexistuje dôvod, aby sme nevstúpili do novej ligovej sezóny sebavedomí," vyhlásil pred víkendovým štartom najvyššej súťaže kouč City Pep Guardiola, ktorý sa môže tešiť z najvýraznejšieho úlovku na letnom prestupovom trhu. Príchod topkanoniera Erlinga Haalanda z Dortmundu (za Borussiu zaznamenal 85 gólov v 88 stretnutiach) čnie na listine transferov do klubov Premier League, ktoré v prestávke medzi sezónami "nespali" a na príchody nových posíl minuli spolu takmer 1,2 miliardy eur.

Prvá sezónna trofej na ostrovoch však nepatrila City, minulý víkend prehral ligový šampión v súboji o domáci Superpohár s Liverpoolom 1:3. Zverenci trénera Jürgena Kloppa rozhodli o triumfe v záverečnej štvrťhodine zápasu. Aspoň skorigovať mohol v závere práve Haaland, no zahodil "nemožné". Nóra však Guardiola podržal: "Napriek tomu, že sa mu nepodarilo presadiť, ukázal svoje kvality. Máme pred sebou dlhú sezónu a som presvedčený, že nám v nej pomôže. Jeho góly prídu." City v uplynulom mimoriadne dramatickom ročníku predstihli v konečnej tabuľke Liverpool o jediný bod, keď bol boj o titul tesný až do posledného kola. "The Reds" dlho siahali na exkluzívne štyri sezónne trofeje, no napokon brali iba dve - v Pohári FA a v Ligovom pohári. Po druhej priečke v lige prehrali aj vo finále Ligy majstrov s Realom Madrid a na historické quadruple museli zabudnúť.

Okrem Haalanda pribudli do kádra "Citizens" aj argentínsky útočník Julian Alvarez a anglický reprezentačný stredopoliar Kalvin Phillips. Naopak, tím opustili Gabriel Jesus a Oleksandr Zinčenko (Arsenal) i Raheem Sterling (Chelsea). Liverpool síce prišiel o jednu z výrazných opôr, keď sa Sadio Mane rozhodol pre prestup do Bayernu Mníchov, no ofenzívu posilnil Darwin Núez z Benfiky Lisabon a svoj prínos ukázal už v sobotu v dueli Community Shield, keď vybojoval penaltu a potom aj skóroval v rozhodujúcich momentoch zápasu o Superpohár.

Boj o špicu bude chcieť za silnou dvojkou čo najviac zdramatizovať kvarteto "prenasledovateľov" - Tottenham, Chelsea, Arsenal a Manchester United. Káder kouča Spurs Antonia Conteho pred jeho prvou plnou sezónou v klube má viacero nových akvizícií - prišli Richarlison, Yves Bissouma, Ivan Perišič, Djed Spence, Clement Lenglet i Fraser Forster. V tíme zostalo aj hviezdne duo Harry Kane a Son Heung-min, takže fanúšikovia naplno živia sen o prvom titule za 62 rokov. Arsenal sa v príprave na sezónu ukázal v brilantnej forme v prípravných dueloch proti silným súperom (Chelsea 4:0, Sevilla 6:0), keď sa v obdivuhodnej forme prezentoval brazílsky útočník Gabriel Jesus, letná posila z City.

Po prechode do vlastníckych rúk amerického podnikateľa Todda Boehlyho sú v očakávaní úspechov priaznivci Chelsea, hoci kouč Thomas Tuchel nebol spokojný s výkonmi svojich zverencov v príprave a kritika smerovala aj k prestupovej politike klubu, ktorý opustili Romelu Lukaku i obrancovia Antonio Rüdiger a Andreas Christensen. Z Neapola prišiel zadák Kalidou Koulibaly. Nový kouč Erik ten Hag má plán pozdvihnúť výkony Manchestru United, neistá je však naďalej klubová budúcnosť ofenzívnej hviezdy tímu Cristiana Ronalda. Portugalský kanonier netají zámer opustiť United a hrať v tíme, ktorý účinkuje v Lige majstrov. Novými tvárami v tíme United sú dánsky stredopoliar Christian Eriksen, argentínsky obranca Lisandro Martinez a holandský zadák Tyrell Malacia.

Slovenskú "stopu" v novej sezóne Premier League budú mať na starosti brankári. Martin Dúbravka je už stabilnou súčasťou kádra Newcastlu United, ktorý bol v prvom letnom transferovom okne po príchode saudského kapitálu až nečakane pokojný - "Magpies" minuli iba necelých 60 miliónov libier na brankára Nicka Popea, holandského obrancu Svena Botmana a trvalý prestup zadáka Matta Targetta. Po roku sa do Premier League vracia Marek Rodák v drese Fulhamu, keď svojmu klubu pomohol k postupu z prvého miesta v druhej najvyššej anglickej súťaži The Championship. Slovenský reprezentant si v 33 vystúpeniach udržal štrnásťkrát čisté konto, teraz mu v klube pribudol konkurent - z Arsenalu prišiel skúsený nemecký reprezentant Bernd Leno. Okrem Fulhamu sú nováčikmi súťaže Bournemouth a Nottingham Forest, ktorý sa do Premier League vrátil po 23 rokoch a na 12 nových posíl minul viac ako 70 miliónov libier. Túto sumu navyše nezaťažil príchod Jesseho Lingarda zadarmo z Manchestru United.