Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Premier League podľahla tlaku, od sezóny 2022/23 umožní päť striedaní

Na snímke sprava Richarlison z Evertonu a Joe Willock z Newcastlu bojujú o loptu v dohrávke 20. kola anglickej Premier League FC Everton - Newcastle United v Liverpoole vo štvrtok 17. marca 2022. Foto: TASR/AP

V najvyššej anglickej súťaži mohli tréneri použiť päť striedaní v závere ročníka 2019/2020 v súvislosti s nahusteným programom v dôsledku pandémie koronavírusu.

Londýn 31. marca (TASR) - Futbalové kluby v anglickej Premier League budú môcť v budúcej sezóne využiť v zápasoch päť striedaní. Odsúhlasili si to vo štvrtok, potvrdilo ligové vedenie v oficiálnom stanovisku.

V najvyššej anglickej súťaži mohli tréneri použiť päť striedaní v závere ročníka 2019/2020 v súvislosti s nahusteným programom v dôsledku pandémie koronavírusu. Neskôr sa opäť vrátili ku trom striedaniam, na rozdiel od mnohých ďalších najväčších kontinentálnych líg, resp. európskych súťaží, ktoré si ponechali ich zvýšený počet. Argumentovali obavami "menších" klubov, ktoré tvrdili, že "väčšie" kluby majú kvalitnejšie kádre a viac možností striedania im poskytuje neférovú výhodu.

"Od nasledujúcej sezóny bude klubom umožnené využiť päť striedaní, v troch prípadoch počas hry a ďalšom cez polčasovú prestávku," uviedlo vedenie PL. Tréner FC Liverpool Jürgen Klopp a jeho kolega z Manchestru City Pep Guardiola patrili ku kritikom rozhodnutia, ktoré odmietlo využiť päť striedaní. "Na celom svete majú päť striedaní. Tu sa verí, že sme špeciálna liga, pretože môžeme vystriedať len troch futbalistov. Tým ale vôbec nechránime hráčov," vyjadril sa v minulej sezóne Španiel. Nemecký kouč LFC obvinil ligového šéfa Richarda Mastersa v tejto veci z "nedostatku vodcovských kvalít" a podotkol: "Zvýšený počet striedaní nie je výhoda, ale nevyhnutnosť". Informovala agentúra AFP.