Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Premier League schválila predaj Newcastlu saudskoarabskému konzorciu

Hráči Newcastle a uprostred brankár Martin Dúbravka pijú počas prestávky. Foto: TASR/AP

Predaj sa uskutočnil napriek varovaniam organizácie Amnesty International o porušovaní ľudských práv v Saudskej Arábii. Uplynulých 14 rokov bol majiteľom klubu Mike Ashley.

Londýn 7. októbra (TASR) - Anglický futbalový klub Newcastle United vo štvrtok definitívne prešiel do rúk konzorcia vedeného Saudskou Arábiou. Predaj tímu schválilo vedenie Premier League. V klube pôsobí slovenský reprezentačný brankár Martin Dúbravka.

Saudskoarabský Verejný investičný fond (PIF) chcel kúpiť Newcastle už vlani v lete. Dlhé rokovania o predaji však sprevádzali komplikácie pre podozrenia z porušovania ľudských práv v Saudskej Arábii a konzorcium nakoniec od zámeru odstúpilo. Tentokrát sa predaj podaril.

"Premier League, Newcastle United FC a St. James Holdings Limited dnes vyriešili spor o prevzatí klubu konzorciom PIF, PCP Capital Partners a RB Sports & Media. Po dokončení testu majiteľov a riaditeľov tímov Premier League bol klub s okamžitou platnosťou predaný konzorciu," uviedlo v stanovisku vedenie súťaže.

Predaj sa uskutočnil napriek varovaniam organizácie Amnesty International o porušovaní ľudských práv v Saudskej Arábii. Uplynulých 14 rokov bol majiteľom klubu Mike Ashley.

"Sme nesmierne hrdí na to, že sme sa stali novými majiteľmi Newcastlu United, jedného z najslávnejších klubov v Anglicku," uviedol guvernér PIF Yasir Al-Rumayyan. PIF musel uistiť vedenie Premier League, že jeho predseda, korunný princ Saudskej Arábie Mohammed bin Salman, a ani štát nebudú mať kontrolu nad riadením klubu.

PIF je väčšinový vlastník spolu s menšími akcionármi Davidom a Simonom Reubenovcami a obchodníčkou Amandou Staveleyovou. Informovali agentúry AP a AFP.