Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Prevádzkovateľa lietadla odsúdili na 18 mesiacov za smrť Salu

Fanúšikovia francúzskeho futbalového klubu FC Nantes skandovali meno Emiliana Salu (na snímke) počas celého zápasu. Uctili si tak zosnulého argentínskeho útočníka, ktorý pôsobil v klube tri a pol roka. Foto: TASR/AP

Sala zahynul 21. januára 2019 pri páde jednomotorového lietadla nad Lamanšským prielivom.

Londýn 12. novembra (TASR) - Za zavinenie tragickej smrti argentínskeho futbalistu Emiliana Salu odsúdili prevádzkovateľa lietadla na nepodmienečný trest odňatia slobody na 18 mesiacov. Súd v Cardiffe uznal 67-ročného Davida Hendersona už skôr vinným z nedbanlivosti a v piatok vyniesol rozsudok. Obchodníkovi hrozilo až päť rokov vo väzení, informovala agentúra dpa.

Sala zahynul 21. januára 2019 pri páde jednomotorového lietadla nad Lamanšským prielivom. Nešťastie sa stalo, keď smeroval z Nantes do nového pôsobiska Cardiff City. Lietadlo zmizlo z radarov nad Lamanšským prielivom, spolu s futbalistom zahynul aj jeho pilot David Ibbotson. Pátrači zatiaľ objavili iba pozostatky Emiliana Salu.

Henderson let zariadil a požiadal Ibbotsona, aby lietadlo pilotoval do Cardiffu, keďže bol v tom čase na dovolenke. Podľa prokurátora povýšil svoje podnikateľské aktivity nad bezpečnosť účastníkov letu a za nedbanlivosť mu navrhol päťročný nepodmienečný trest.