Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Prezident CONI Malago žiada taliansku vládu o rýchle riešenie

Matteo Renzi (vpravo) a predseda Talianskeho olympijského výboru Giovanni Malago. Foto: TASR/AP

Varovanie prišlo dva dni pred rokovaním exekutívy MOV v Lausanne v tejto veci.

Rím 26. januára (TASR) - Taliansky olympijský výbor (CONI) v pondelok dôrazne varoval zástupcov vlády pred hroziacimi sankciami zo strany Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Športovým reprezentantom Talianska hrozí, že by nemuseli na olympiáde v Tokiu súťažiť pod vlastnou vlajkou. Dôvodom je, že vláda ich krajiny prijala nový zákon, ktorý ukladá povinnosť CONI previesť časť svojich povinností na novú štátom financovanú agentúru Sport e Salute.

Varovanie prišlo dva dni pred rokovaním exekutívy MOV v Lausanne v tejto veci. "Stále môžeme do stredy nájsť riešenie, stále je čas. CONI nemôže závisieť od štátnej firmy," citovala agentúra AFP prezidenta CONI Giovanniho Malagu.

MOV je citlivý na štátne zásahy do právomocí národných výborov. V minulosti preto už niekoľkokrát udelil sankcie a športové výpravy nemohli na podujatiach súťažiť pod národnou vlajkou. MOV už od leta 2019 Talianov viackrát varoval. Tí tak môžu skončiť podobne ako na OH 2016 v Riu de Janeiro Kuvajt, ktorý pre podobné problémy štartoval pod označením "Nezávislí olympijskí športovci" pod olympijskou vlajkou.