Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Prezident IIHF Tardif: Turnaje v Pekingu chceme uskutočniť

Funkcionár IIHF Luc Tardif. Foto: TASR/AP

Zámorská NHL už pred Vianocami oznámila, že pre rýchlo sa šíriaci variant koronavírusu omikron neumožní svojim hráčom štart pod piatimi olympijskými kruhmi.

Zürich 13. januára (TASR) - Olympijské hokejové turnaje mužov i žien v Pekingu by sa mali konať aj napriek obavám zo súčasnej pandemickej situácie. Vo štvrtok to potvrdili zástupcovia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

V uplynulých dňoch viaceré médiá informovali, že medzi národnými zväzmi a ligami sa zvyšuje neistota v súvislosti so šírením koronavírusu, ktoré zapríčinilo odklady mnohých zápasov a poslalo do karantén viaceré tímy. "Problémy s COVID-19 aj naďalej drasticky ovplyvňujú jednak turnaje IIHF, jednak rozpis základnej časti NHL. Je ťažké ich prekonať. Ale spolu s organizátormi ZOH v Pekingu budeme pokračovať v úsilí uskutočniť turnaje. Tiež budeme pokračovať v spolupráci s NHL a NHLPA vo viere, aby sa dala zabezpečiť účasť hráčov z profiligy na ZOH 2026 a ďalších," citovala agentúra DPA slová prezidenta IIHF Luca Tardifa.

Aj podľa prezidenta Nemeckého hokejového zväzu (DEB) a člena Rady IIHF Franza Reindla sa po štvrtkovom krízovom stretnutí v Zürichu obavy zo zrušenia pekinských hokejových turnajov zmiernili. "Hygienické opatrenia prezentované Medzinárodným olympijským výborom (MOV) a IIHF sú presvedčivé. Stojíme za nimi," povedal pre DPA.
Olympijské kruhy namontované na vrchole konštrukcie vo štvrtok 13. januára 2022 neďaleko lyžiarskeho strediska na okraji Pekingu v Číne.
Foto: TASR/AP

Zámorská NHL už pred Vianocami oznámila, že pre rýchlo sa šíriaci variant koronavírusu omikron neumožní svojim hráčom štart pod piatimi olympijskými kruhmi, a to aj napriek pôvodnému prísľubu zahrnutému v kolektívnej zmluve. Pandemické problémy teraz zažívajú aj európske hokejové súťaže, ktorých program výrazne nahlodala nákaza. Vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) sa po náraste prípadov koronavírusu v jednotlivých tímoch rozhodlo prerušiť sezónu. Posledné zápasy základnej časti sa odohrajú v piatok 14. januára, súťaž bude po "covidovej" prestávke pokračovať od soboty 22. januára. Odklady zápasov kvôli COVID-19 sú na dennom programe aj vo Fínsku, Švédsku, Nemecku, Česku či Slovensku. Zvýšené obavy panujú aj po MS hráčov do 20 rokov v Kanade, ktoré predčasne ukončili po tom, ako pozitívne testy na koronavírus spôsobili kontumáciu troch duelov a poslali do karantény tri reprezentačné tímy.

Hokej ako interiérový šport je na rozdiel od iných olympijských športov koronavírusom viac ohrozený. Zásadný verdikt o prípadom zrušení pekinského turnaja, ktorý má odštartovať 9. februára, môže vyniesť iba Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Rozhodovať sa však môže iba na základe postoja IIHF. Slovenskí reprezentanti by mali otvoriť svoje účinkovanie na ZOH 2022 vo štvrtok 10. februára o 9.40 SEČ duelom s Fínskom, v C-skupine sa majú stretnúť ešte so Švédskom (v piatok 11. februára o 9.40) a Lotyšskom (v nedeľu 13. februára o 5.10).