Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Prezident španielskej futbalovej federácie dostal ročný zákaz činnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Villara Llonu zatkli pre podozrenia zo sprenevery, korupcie fyzických osôb či falšovania dokumentov.


Barcelona 25. júla (TASR) - Prezidentovi Kráľovskej španielskej futbalovej federácie (RFEF) Angelovi Mariovi Villarovi Llonovi zastavil Najvyšší športový súd činnosť na obdobie jedného roka. Verdikt oznámil v utorňajších večerných hodinách.

Villara Llonu minulý týždeň spoločne so synom Gorkom, viceprezidentom pre ekonomické záležitosti a šéfom Futbalovej federácie Tenerife (FTF) Juanom Padronom a sekretárom FTF Ramonom Hernandezom Baussouom zatkli pre podozrenia zo sprenevery, korupcie fyzických osôb či falšovania dokumentov.

Sudca národného trestného a správneho súdu Santiago Pedraz po vypočutí odmietol troch obvinených prepustiť na kauciu a rozhodol o ich zotrvaní vo väzbe. Pod jeho dohľadom bola operácia SOULE, v rámci ktorej polícia Guardia Civil vykonala prehliadky hlavného sídla RFEF, regionálnych kancelárií, ako aj súkromných príbytkov. Vyšetrovanie spustila začiatkom minulého roka. Stanovil však kauciu 100.000 amerických dolárov pre štvrtého podozrivého Hernandeza Baussoua.

Villar Llona stojí na čele RFEF už 29 rokov, v máji ho bez protikandidáta zvolili do ôsmeho mandátu na ďalšie štyri roky na jej čele. Jeho zvýhodňovanie regionálnych šéfov z peňazí celonárodnej organizácie má byť jeden z dôvodov vyšetrovania. Údajne si tým zháňal priazeň pre voľbu prezidenta. Okrem toho mal niektoré stretnutia reprezentácie naplánovať tak, aby vyplývajúce platby za služby a iné komerčné aktivity zvýhodnili jeho syna.

Šesťdesiatsedemročný funkcionár pôsobí vo výkonnom výbore, resp. Rade Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) devätnásť rokov a v exekutíve Európskej futbalovej únie (UEFA) od roku 1992. Je viceprezident oboch organizácií. V novembri 2015 ho napomenula a pokutovala etická komisia FIFA, lebo nespolupracoval s jej vtedajším vyšetrovateľom Michaelom Garciom. Ten sa zaoberal kontroverzným pridelením majstrovstiev sveta 2018 a 2022 Rusku, resp. Kataru. Villar Llona neskôr prejavil ochotu spolupracovať, on a Egypťan Hany Abo Rida sú poslední zostávajúci členovia exekutívy FIFA, ktorá v decembri 2010 zvolila tieto dejiská.