Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Prezidentka podpísala novelu zákona o Fonde na podporu športu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zmeny sa dotknú aj 11-člennej správnej rady, členov tohto orgánu už nebude menovať vláda, ale minister školstva.

Bratislava 18. mája (TASR) – Fond na podporu športu už nebude musieť na vyhodnotenie výziev povinne zriaďovať odborné komisie, zrušia sa aj športové poukazy. Vyplýva to z novely zákona o Fonde na podporu športu, ktorú v stredu podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. Novela z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR prináša i zmeny v štruktúre orgánov fondu.

Po novom preberie výkonnú právomoc od správnej rady riaditeľ fondu, ktorý sa zároveň stáva ďalším orgánom inštitúcie. "Riaditeľa vymenúva a odvoláva správna rada na základe výberového konania," priblížil rezort školstva.

Zmeny sa dotknú aj 11-člennej správnej rady, členov tohto orgánu už nebude menovať vláda, ale minister školstva. Zároveň nominantov za Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), Slovenský paralympijský výbor (SPV), Slovenský futbalový zväz a Slovenský zväz ľadového hokeja musí schváliť najvyšší orgán príslušnej športovej organizácie. Po novom nebude musieť kandidát na člena správnej rady spĺňať podmienku riadiacej či odbornej praxe v oblasti športu.

Zníži sa počet členov dozornej rady z piatich na troch, pričom sa menia inštitúcie, ktoré navrhujú členov dozorného orgánu – nebude to už SOŠV a SPV, ale Ministerstvo financií SR a Najvyšší kontrolný úrad SR.

Odborná komisia nebude musieť odporúčať, ale len navrhovať správnej rade podporu projektov vrátane výšky príspevku. Člen správnej rady tak nebude automaticky členom komisie, ale takáto možnosť tu ostane. Zmena má zvýšiť efektivitu aj odbornosť posudzovania a hodnotenia žiadostí o príspevky.

Upraví sa percento, ktoré je fond povinný použiť na podporu výstavby a modernizácie športovej infraštruktúry či organizáciu významných súťaží. Zmení sa z 95 na 85 percent. Zrušia sa športové poukazy.

Novela nadobudne účinnosť 15. júna.

Fond na podporu športu sa kreoval v závere roka 2019. Jeho cieľom je zabezpečiť efektívnu podporu a rozvoj športu mládeže, vrcholového športu, športovej reprezentácie SR, ale aj športu pre všetkých, i zdravotne znevýhodnených ľudí.