Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Francúzska ministerka:Chaos spôsobili fanúšikovia s falošnými lístkami

Poriadková polícia sleduje fanúšikov Liverpoolu v parku po prehre vo finálovom zápase Ligy majstrov FC Liverpool - Real Madrid 28. mája 2022 v Paríži. Foto: TASR/AP

Napätú situáciu pred sektorom priaznivcov Liverpoolu sa snažila vyriešiť francúzska polícia, ktorá použila aj slzotvorný plyn.

Paríž 30. mája (TASR) - Chaos pred sobotným finále futbalovej Ligy majstrov na parížskom Stade de France spôsobilo mnoho fanúšikov bez vstupeniek alebo s falošnými lístkami. Vyhlásila to francúzska ministerka športu Amelie Oudeaová-Casteraová a zopakovala tak tvrdenie tamojšieho ministra vnútra. Očakávaný duel sa pre problémy pred štadiónom začal s viac ako polhodinovým sklzom, Real Madrid v ňom zdolal FC Liverpool 1:0.

Ministerka zároveň uviedla, že situáciu pred štadiónom ešte zhoršila miestna mládež, ktorá sa priplietla do davu a snažila sa dostať do priestorov štadióna. Napätú situáciu pred sektorom priaznivcov Liverpoolu sa snažila vyriešiť francúzska polícia, ktorá použila aj slzotvorný plyn. Jej zákrok však kritizovali zástupcovia anglickej strany i britské ministerstvo kultúry, ktoré ho označilo za "hlboko znepokojujúci" a vyzvalo na dôsledné vyšetrenie udalostí.

V pondelok popoludní sa mali incidentmi počas finále pri spoločnom stole zaoberať zástupcovia Európskej futbalovej únie (UEFA), francúzskeho ministerstva športu, Francúzskej futbalovej federácie, organizátorov a francúzskej polície. Oudeaová-Casteraová vyjadrila ľútosť nad tým, že slzotvornému plynu museli byť vystavené aj rodiny s deťmi a fanúšikovia s platnými vstupenkami, ktorí sa pre tlačenicu nevedeli dostať k turniketom. Na finále prítomná starostka Liverpoolu Joanne Andersonová označila počínanie miestnej polície za "absolútne nechutné".

S fanúšikmi Realu Madrid nevznikli žiadne problémy, španielska strana údajne ich pobyt v Paríži dokázala kontrolovať. Podľa zástupcov polície z Liverpoolu, ktorá bola vo francúzskej metropole rovnako prítomná, sa však drvivá väčšina britských priaznivcov správala "vzorne". Na problémy s organizáciou finále upozornil podľa BBC napríklad aj hráč FC Liverpool Andy Robertson, ktorý vraj dal jednému z priateľov platný lístok, no na štadióne ho vyhodnotili ako falošný a na tribúny ho nepustili.