Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Šport

Proces s expredstaviteľmi Nemeckého futbalového zväzu je bez rozsudku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Všetci štyria niekdajší funkcionári majú viac než 65 rokov a platí pre nich opatrenie švajčiarskej vlády, ktoré osobám nad touto vekovou hranicou pre riziko nákazy zakazuje verejný kontakt.

Bellinzona 22. apríla (TASR) - Proces s troma niekdajšími funkcionármi Nemeckého futbalového zväzu (DFB) a bývalým generálnym sekretárom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sa definitívne skončí bez rozsudku. Federálny súd vo Švajčiarsku prerušil pojednávanie 17. marca pre obmedzenia spôsobené pandémiou koronavírusu a verdikt nepadne ani do stanoveného termínu 27. apríla. Nemci Theo Zwanziger, Wolfgang Niersbach, Horst R. Schmidt, ako aj Švajčiar Urs Linsi budú oslobodení.

Všetci štyria niekdajší funkcionári majú viac než 65 rokov a platí pre nich opatrenie švajčiarskej vlády, ktoré osobám nad touto vekovou hranicou pre riziko nákazy zakazuje verejný kontakt. "Ukončenie procesu je jediné možné východisko," povedal Niersbachov právny zástupca Bernhard Isenring pre agentúru DPA. Zwanziger, Schmidt a Linsi čelili obvineniu z podvodu, Niersbach zo spoluúčasti. Štvorica odmieta akékoľvek previnenie.

Prípad sa týkal kandidatúry Nemecka na usporiadanie majstrovstiev sveta v roku 2006. Vtedajší funkcionári podľa obžaloby zavádzali o skutočnom účele platby vo výške 6,7 milióna eur. Čiastka putovala z účtu DFB cez FIFA k miliardárovi Robertovi Louisovi-Dreyfusovi, ktorý zomrel v roku 2009. Peniaze mali byť použité na galavečer k MS 2006, ten sa však nikdy neuskutočnil. Šéf organizačného výboru šampionátu Franz Beckenbauer dostal od Louisa-Dreyfusa v roku 2002 pôžičku v rovnakej výške, nie je známe, za akým účelom. Finančné prostriedky skončili na účte bývalého dlhoročného člena výkonného výboru FIFA Mohameda bin Hammama. Katarčan si v roku 2011 vyslúžil doživotný dištanc od Etickej komisie FIFA.