Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Profesionálne športové súťaže môžu pokračovať bez účasti divákov

Na snímke zľava v popredí Matúš Vojtko (ŠK Slovan Bratislava) a Martin Regáli (MFK Ružomberok) počas zápasu 14. kola futbalovej Fortuna ligy ŠK Slovan Bratislava - MFK Ružomberok 7. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Účasť divákov na hromadnom podujatí je podľa vyhlášky ÚVZ zakázaná.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Hromadné podujatia na Slovensku budú po zavedení dvojtýždňového lockdownu od štvrtka zakázane, no profesionálne športové súťaže môžu pokračovať bez účasti divákov. Informovala o tom v stredu hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Dáša Račková.

Povinné bude podľa Račkovej aj testovanie hráčov a členov organizačného tímu. Činnosť karanténneho tréningového centra pre vrcholový šport bude povolená len na základe súhlasu ministerstiev zdravotníctva a školstva, doplnila hovorkyňa.

Výnimka pre profesionálne súťaže sa týka dvoch najvyšších hokejových (Tipos extraliga a SHL) a futbalových líg (Fortuna liga a II. liga), hádzanárskej Niké Handball Extraligy mužov a MOL ligy žien, volejbalovej extraligy mužov a žien i basketbalových súťaží Niké SBL mužov a Niké extraligy žien. Povolené sú aj medzinárodné súťaže organizované medzinárodnou športovou federáciou a hromadné podujatia nevyhnutné na činnosť karanténnych tréningových centier pre vrcholový šport, schválených príslušnými ministerstvami.

Účasť divákov na hromadnom podujatí je podľa vyhlášky ÚVZ zakázaná. Testovanie hráčov a členov realizačného tímu klubov pomocou RT-PCR testu alebo prostredníctvom antigénového testu bude zabezpečené zo strany klubov pred každým súťažným kolom (nie viac ako 48 hodín pred stretnutím), najviac však v rozsahu raz za sedem dní. Kluby musia zabezpečiť dostatočný počet organizátorov za účelom dohľadu nad dodržiavaním preventívnych opatrení.

Organizátor musí zabezpečiť oznam o tom, že sa hromadné podujatie organizuje. Medzi všeobecné opatrenia pre podujatia patrí vyhradenie miesta konania a jeho vstupu a výstupu. Ďalej sa umožňuje vstup ľuďom s prekrytými dýchacími cestami. Račková hovorí, že v interiéri majú byť respirátory a v exteriéri rúška. Organizátor tiež musí počas podujatia zabezpečiť dvojmetrové rozostupy účastníkov. Nebude to platiť napríklad pre osoby zo spoločnej domácnosti, partnerov a osoby vykonávajúce športovú činnosť, vysvetlila Račková.