Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Prvá bezgólová remíza na MS. Dáni si body podelili s Tuniskom

Tuniský hráč Issam Jebali (vľavo) bojuje o loptu s Dánom Pierreom-Emileom Hojbjergom vo futbalovom zápase D-skupiny Dánsko - Tunisko na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Al Raján 22. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Dánsky stredopoliar Christian Eriksen sa predstavil v prvom zápase na vrcholnom podujatí po vlaňajšom kolapse na ME.

Dauha 22. novembra (TASR) - V utorkovom úvodnom stretnutí D-skupiny medzi Dánskom a Tuniskom sa zrodila prvá bezgólová remíza na MS v Katare. Dánsky stredopoliar Christian Eriksen sa predstavil v prvom zápase na vrcholnom podujatí po vlaňajšom kolapse na ME.

Tunisania sa v prvom polčase prezentovali aktívnou hrou, ale ich gól v 23. minúte neplatili pre ofsajd. Predčasne sa z presného zásahu tešili po prestávke aj Dáni, ktorí mali v druhej časti mierne navrch, ale ani oni nedokázali prekonať obranu súpera.

Dáni odohrajú ďalší zápas v sobotu 26. novembra proti favoritovi skupiny z Francúzska (17.00). Tunisko nastúpi v ten istý deň proti Austrálii (11.00).

MS D-skupina, 1. kolo:


Dánsko - Tunisko 0:0 (0:0)
Rozhodovali: Palazuelos - Mendez, Paredes (všetci Mex.), ŽK: Kristensen, Jensen - Khenissi, 88.012 divákov.

Dánsko: Schmeichel – A. Christensen, Kjaer (65. Jensen), Andersen – Maehle, Höjbjerg, Eriksen, Delaney (45+1. Damsgaard), Kristensen – Dolberg (65. Cornelius), Skov Olsen (65. Lindström)
Tunisko: Dahmen – Bronn, Meriah, Talbi – Abdi, Laidouni (88. Sassi), Skhiri, Drager (88. Wajdi)- Msakni (80. Mejbri), Slimane (67. Sliti) - Jebali (80. Khenissi)

Dánsky hráč Rasmus Kristensen(vpravo) hlavičkuje cez Tunisana Aliho Abdiho vo futbalovom zápase D-skupiny Dánsko - Tunisko na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Al Raján 22. novembra 2022.
Foto: TASR/AP

Prvý polčas mal vysoké tempo, ktoré lepšie zvládali africkí futbalisti. Tunisania predviedli dobrú organizáciu hry v defenzíve a hrozili aj na súperovej polovici. Dáni sa nedokázali takmer vôbec presadiť v hre po zemi, a tak boli nútení skúšať to centrovanými loptami do pokutového územia. Tam si však Tunisania postrážili dôležité priestory a dokázali vždy loptu odvrátiť do bezpečia. V 23. minúte dostal dlhú prihrávku za obranu Isam Jebali, ktorý síce zakončil akciu presne, radosť mu však prekazil ofsajdový verdikt. Tunisko nepoľavilo v aktivite, ten istý hráč sa dokázal uvoľniť v súperovej šestnástke v 43. minúte a Dánsko podržal brankár Kasper Schmeichel, ktorý vyrazil lob tuniského útočníka na roh.
Tuniský hráč Yassine Meriah (vľavo) v hlavičkovom súboji s Dánom Christianom Eriksenom vo futbalovom zápase D-skupiny Dánsko - Tunisko na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Al Raján 22. novembra 2022.
Foto: TASR/AP

V 55. minúte sa podarilo Dánom prelomiť obranu súpera a v páde zakončil úspešne Skov Olsen, ale pár sekúnd pred gólom bol v jasnom ofsajde Mikkel Damsgaard. Tento moment však "nabudil" dánsky tím k ešte výraznejšej aktivite. V 69. minúte nebezpečne vystrelil spoza šestnástky Christian Eriksen a dobrým zákrokom sa blysol brankár Aymen Dahmen. O minútu neskôr rozohral kapitán Dánska rohový kop, po ktorom mohol na zadnej žrdi otvoriť skóre striedajúci Andreas Cornelius, ale v krkolomnej pozícii v blízkosti bránkovej čiary nedokázal sklepnutú loptu usmerniť do bránky. Ani v závere sa skóre nezmenilo a na prebiehajúcich MS sa tak zrodila prvá bezgólová remíza.

hlasy po zápase /zdroj: AP a APA/:

Kasper Hjulmand, tréner Dánska: "Hrali sme príliš nervózne a pomaly. Niet pochýb o tom, že sme hrali pod naše možnosti. Situácia sa komplikuje, ale nie je koniec. Stále sme v polovici turnaja, aj keď hlavy by sme mali vyššie, keby sme dosiahli lepší výsledok."

Jalel Kadri, tréner Tuniska: "Podpora fanúšikov bola pre nás pozitívnym faktorom. Psychicky nás to veľmi povzbudilo a veríme, že v tom budeme pokračovať v ďalších zápasoch. Dobre sme si počínali po taktickej i fyzickej stránke."

Aissa Laidouni, stredopoliar Tuniska: "Chceli sme vyhrať a myslím si, že sme na to mali šance, ale nakoniec sme spokojní aj s remízou."