Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Prvé Majstrovstvá Európy Špeciálnych olympiád v triatlone na Slovensku

Slovensko čaká veľká premiéra v podobe Majstrovstiev Európy v triatlone pre intelektuálne znevýhodnených športovcov Foto: Špeciálne olympiády Slovensko

Slovensko čaká už o niekoľko dní veľká premiéra. Prvýkrát v histórii športových podujatí a súťaží Special Olympics Europe Euroasia sa budú konať Majstrovstvá Európy v triatlone. Špeciálne olympiády Slovensko sa stali prvým programom na svete, ktorý ponúkol organizáciu Majstrovstiev Európy v triatlone pre športovcov s intelektuálnym znevýhodnením.

Šamorín 12. mája (OTS) - Športovci zo 6 krajín Európy vrátane Slovenska sa zapoja do SPRINT Triatlonu (750 m plávanie, 12 km cyklistika, 5 km beh), ktorý sa uskutoční v sobotu 21. mája 2022 o 9:30 hod. v x-bionic sphere v Šamoríne. Našu krajinu navštívia tí najlepší triatlonisti Špeciálnych olympiád z Izraela, Estónska, Talianska, Fínska, Monaka a pridajú sa k nim reprezentanti Slovenska – Peter Išpold a Denis Knapčok. Zvládnutím všetkých tratí ukážu športovci s intelektuálnym znevýhodnením širokej verejnosti svoje schopnosti a športové zručnosti. Búrajú tak mýtus o tom, že človek s diagnózou nedokáže to, čo „zdravý“ jedinec. Súťaž Majstrovstiev Európy Špeciálnych olympiád bude súčasťou SPRINT Triatlonu, pôjde o spoločné preteky s ostatnými súťažiacimi. „Veľmi nás teší, že práve triatlonová komunita prijala medzi seba aj triatlonistov Špeciálnych olympiád a na našom medzinárodnom podujatí tak ukážeme svetu, že na Slovensku vieme robiť inklúziu v športe. Na Slovensku začíname písať históriu triatlonovej inklúzie a veríme v jej úspešné pokračovanie,“ hovorí Erik Baláž z x-bionic sphere.


Foto: Peter Išpold je úspešným reprezentantom Špeciálnych olympiád, okrem triatlonu súťaží aj v plávaní a v tanci

Na kvalifikovaný priebeh súťaže bude dohliadať technický delegát The Challenge Family a technická delegátka Special Olympics. Športovcov čaká okrem súťaže pestrý sprievodný program, majstrovstiev sa zúčastní aj vzácny hosť – Edward Kester, predstaviteľ Special Olympics International z USA a bývalý triatlonista Špeciálnych olympiád. „Vďaka spolupráci s x-bionic sphere a Challenge Family, ktorí sú hlavnými organizátormi podujatia, sa nám podarilo pripraviť na Slovensku historicky prvé Majstrovstvá Európy pre triatlonistov s intelektuálnym znevýhodnením. Je to veľká skúška pre športovcov, ale aj pre nás ako organizáciu. Veríme, že všetci účastníci budú mať krásny športový zážitok, budú hrdí na svoje výkony a že si zo Slovenska odnesú úžasné spomienky,“ dodáva Martina Gogolová, Športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Foto: Slovensko bude na ME v triatlone reprezentovať Denis Knapčok