Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Prvý Slovák, ktorý vyhral etapu na TdF, Ján Svorada má 50 rokov

Ján Svorada, archívna snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Legenda českej a slovenskej cyklistiky Ján Svorada sa v súčasnosti podieľa na organizácii niekoľkých významných pretekov v ČR, má cyklistický obchod a takisto aj značku vlastného cestného bicykla.

Trenčín/Bratislava 28. augusta (TASR) - "Byť druhý znamená vlastne prehrať," je motto bývalého úspešného cestného cyklistu Jána Svoradu, ktorý sa dnes dožíva 50 rokov.

Rodák z Trenčína písal históriu slovenskej aj českej cyklistiky. Sám o sebe s úsmevom hovorí, že nie je ani Čech a ani Slovák, ale "Čechoslovák".

V roku 1994 Ján Svorada vyhral 7. etapu na Tour de France, čím sa stal prvým Slovákom v histórii, ktorý si pripísal etapový triumf na najslávnejších cyklistických pretekoch. Okrem toho v tomto ročníku "starej dámy" skončil na treťom mieste v boji o zelený dres.

České občianstvo prijal v roku 1996 po tom, ako sa oženil a natrvalo sa usadil v ČR. Aj preto ďalšie dve etapové víťazstvá na TdF oslavoval ako český občan.

Celkovo má bývalý rešpektovaný cyklistický šprintér na svojom konte 74. etapových víťazstiev, z ktorých 11 dosiahol na Grand Tour: tri na Tour de France, päť na Giro d'Italia a tri na španielskej Vuelte. Svoradovým najslávnejším a mediálne najznámejším etapovým triumfom je víťazstvo v záverečnej etape TdF v roku 2001, ktorá sa každoročne končí v Paríži na Champs-Élysées.

Ján Svorada sa narodil 28. augusta 1968 v Trenčíne. K cestnej cyklistike mal blízko aj vďaka otcovi Jánovi Svoradovi staršiemu, ktorý v tomto športe reprezentoval bývalé Československo. Maturoval na Strednom odbornom učilišti (SOU) elektrotechnickom v Bratislave. Na prvé cyklistické preteky nastúpil ako 12-ročný. Už ako 18-ročný skončil piaty na juniorských majstrovstvá sveta v marockej Casablance.

V roku 1987 sa Svorada dostal do silného vojenského športového tímu Dukla Brno. V klube pod vedením trénera Františka Jursu pôsobil do roku 1990, keď ako 21-ročný vyhral Preteky mieru. Po tomto víťazstve sa mu otvorila cesta k profesionálnej cyklistike. Od roku 1991 až 2004 pôsobil ako profesionál v tom istom tíme (Lampre 1991–1995, Ceramiche Panaria 1996, Mapei 1997–1998, Lampre 1999–2004), ktorý menil názvy a majiteľov. V tomto období vyhral spomínaných 74 etáp v profesionálnom pelotóne.

Okrem úspechov na medzinárodnej profesionálnej cyklistickej scéne zaznamenal v rokoch 1996, 1998 a 2005 Ján Svorada aj víťazstvá na majstrovstvách Českej republiky (ČR). Trikrát ČR reprezentoval na olympijských hrách, naposledy v Aténach 2004.

Od roku 2005 pretekal za český tím eD'system-ZVVZ a aktívnu kariéru ukončil v roku 2006 vo farbách tímu Grisoft – XCR.

Legenda českej a slovenskej cyklistiky Ján Svorada sa v súčasnosti podieľa na organizácii niekoľkých významných pretekov v ČR, má cyklistický obchod a takisto aj značku vlastného cestného bicykla. S manželkou Radkou, synom Janom a dcérou Kateřinou žije pri Brne v obci Střelice.