Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

R. Lintner: Zlaté mužstvo bolo moderne poskladané

Na archívnej snímke zo 6. septembra 2017 Richard Lintner. Foto: TASR/Marko Erd

Lintnera teší, že na zlatú generáciu nadviazali súčasní reprezentanti, ktorí na zimnej olympiáde v Pekingu vybojovali bronzové medaily.

Bratislava 10. mája (TASR) - Podľa Richarda Lintnera bolo jedným z hlavných dôvodov zlatého úspechu slovenských hokejistov na MS vo Švédsku v roku 2002 zloženie tímu a fakt, že funkcie jednotlivých formácií boli špecifické. Bývalý obrana pre TASR zdôraznil, že mužstvo bolo na to obdobie moderne poskladané a dôležité boli aj príchod nových hráčov počas šampionátu.

"Chalani prichádzali postupne ako končili v NHL. Veľmi dôležitý bol príchod napríklad Ľuba Višňovského a Žiga Pálffyho, ktorí sa pridali do tímu až v druhej polovici majstrovstiev," zdôraznil šesťnásobný účastník MS v hokeji.

Slovenské mužstvo malo v roku 2002 dve jednoznačné ofenzívne línie a ďalšie dve lajny si plnili iné povinnosti. "Potom bola tretia, čo boli mladé pušky. V tom období to bol Vlado Országh, Rasťo Pavlikovský a Laco Nagy a tí robili čiernu robotu. Napokon tu bola štvrtá päťka, kde už boli chalani trošku takí skúsenejší. Tí vedeli na seba zobrať zodpovednosť, keď bolo treba napríklad upokojiť hru a nechať tieto dve päťky oddýchnuť. Každý z chalanov vtedy zobral tú pozíciu presne tak ako mal. Na tú dobu to bolo dosť moderné, lebo dovtedy sa hokej hrával tak, že zväčša tí najtalentovanejší, najlepší strelci, ofenzívni hráči boli poskladaní od prvej do štvrtej päťky," zaspomínal si pre TASR.
Na archívnej snímke z 23. januára 2018 vľavo generálny manažér Tipsport ligy Richard Lintner a vpravo tréner All Stars tímu Slovenska Ján Filc predstavili dres kapitána slovenského výberu Branka Radivojeviča počas tlačovej konferencie v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Priznal sa, že keď slovenská reprezentácia vyhrala semifinále a následne aj finále s Ruskom, nevedeli si predstaviť, aké oslavy čakajú na Slovensku. "Sústredili sme sa na to, čo sme mali rozpracované a že treba ešte dokončiť robotu. A potom to bolo pre mňa veľké prekvapenie, keď som naozaj uvidel, čo sa to na Slovensku vlastne deje, aké sú to oslavy, ako si ľudia užívajú úspech našej reprezentácie," zdôraznil.

Lintnera teší, že na zlatú generáciu nadviazali súčasní reprezentanti, ktorí na zimnej olympiáde v Pekingu vybojovali bronzové medaily. Z ich málo čakaného úspechu však nebol prekvapený. "Od začiatku som tipoval a prognózoval, že naši pôjdu do prvej štvorky. Rátal som však, že skončia štvrtí. O jedno miesto som sa chvalabohu pomýlil. Toto mužstvo je dosť mladé, čo dáva právo hokejovému fanúšikovi očakávať pekné výsledky a umiestnenia v horných pozíciách na MS oveľa častejšie, ako raz za desať rokov," povedal.

Podľa Lintnera je aj z tohto pohľadu úplne oprávnené mať aj pred nasledujúcimi MS vo Fínsku veľké očakávania. "Minimálne si myslím, že sa fanúšikovia dočkajú postupu do štvrťfinále a tam už uvidíme a dúfam, že nestretneme Čechov, lebo tým by som sa rád tento rok vyhol," dodal strelec rozhodujúceho nájazdu v semifinále so Švédmi v roku 2002.

Jeho niekdajší spoluhráč Ľubomír Višňovský si spomína najmä na posledné striedanie počas finálového zápasu s ruskou reprezentáciou. "Keď dal Peťo Bondra gól, už som si bol istý, že my gól nedostaneme, už to udržíme a budeme majstri sveta. Sú to chvíle, ktoré človek zažije možno raz za život. Takže to bolo neuveriteľné," povedal.

Príjemné spomienky má na následné oslavy. "Vo Švédsku sme to nejako oslávili, ale všetky tie hlavné smerovali na Slovensko. Ľudia nás vítali od letiska až po námestie, kde sme mali veľký ošiaľ a potom celé leto bola jedna veľká diskotéka," uviedol pre TASR.
Na archívnej snímke z 25. januára 2018 zľava generálny riaditeľ Tipsport Ligy Richard Lintner, prezident SZĽH Martin Kohút a manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan počas tlačovej konferencie po zasadnutí výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) v Bratislave.
Foto: TASR - Marko Erd

Bronzovú medailu z nedávnych ZOH v Pekingu pokladá Višňovský za obrovský úspech. "Nikto to nečakal a tento turnaj nám vyšiel, ale podľa mňa to nie je obraz slovenského hokeja, kde sa nachádza. Ako pozitívum môžem povedať, že tento rok možno budeme mať draftovaných troch hráčov v prvom kole NHL, čo si história slovenského hokeja nepamätá. Sú tam teda pozitíva a sú tam aj negatíva," uviedol dlhoročný obranca Los Angeles Kings.

Za negatíva považuje infraštruktúru slovenského hokeja, nedostatok financií, štadiónov, trénerov a aj hráčov. "Teraz vyjdú tri veľké talenty a samozrejme aj ďalší hráči. Na ďalší rok viem o tom, že budeme mať tiež slušné talenty. Toto je zase pozitívum," vyjadril sa Višňovský.

K možnému úspechu mladej slovenskej reprezentácie na nadchádzajúcich MS vo Fínsku dodal: "Človek nemá jasnovideckú guľu. Ja im držím palce. Som pozitívny človek a dúfam, že budeme pokračovať v úspechoch. Nehovorím, že tieto MS budú o medaile. Fakt, že Craig Ramsay je tu štyri roky, tak máme prejav v hokeji lepší a ľudia sa tešia na hokej."