Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Rada IIHF vyšetruje Ruskú hokejovú federáciu a Fasela

Na snímke prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel v rozhovore s médiami po prehliadke zimného štadióna Ondreja Nepelu pred blížiacimi sa MS v hokeji v Bratislave 18. marca 2019. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ruský strešný hokejový orgán vyzval kluby Kontinentálnej hokejovej ligy k podpore vojenskej invázie na Ukrajinu.

Moskva 24. marca (TASR) - Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) vo štvrtok spustila vyšetrovanie Ruskej hokejovej federácie a svojho bývalého prezidenta Reného Fasela.

Ruský strešný hokejový orgán vyzval kluby Kontinentálnej hokejovej ligy k podpore vojenskej invázie na Ukrajinu a švajčiarsky funkcionár kritizoval rozhodnutie IIHF vylúčiť Rusko a Bielorusko z májových majstrovstiev sveta vo Fínsku. Fasel bol prezident organizácie v rokoch 1994 až 2021, momentálne pôsobí ako poradca KHL.

"Aj v takejto napätej situácii musí šport zastávať myšlienky mieru a spolupatričnosti," uviedol 72-ročný funkcionár, ktorý argumentoval tým, že aj počas studenej vojny nastupovali hokejisti Sovietskeho zväzu proti výberom Kanady a USA.

Fasel je známy priateľskými vzťahmi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a bol súčasťou exhibičných hokejových stretnutí, v ktorých Putin hral. Švajčiar odmietol situáciu pre AP komentovať. Rusko i Fasela bude vyšetrovať etická komisia IIHF.