Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Aj pri športe treba myslieť na ochranu zdravia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Behanie alebo bicyklovanie sú považované za bezpečné športy, ak človek trénuje sám, prípadne s osobou, s ktorou dodržiava odporučenú vzdialenosť.

Bratislava 3. júna (TASR) – Uvoľňovanie protiepidemických opatrení a pekné počasie praje aj športovaniu vonku. Podľa lekárky však stále netreba zabúdať na ochranu zdravia.

„V súčasnej situácii odporúčam dočasne znížiť frekvenciu aj intenzitu tréningov skôr na udržiavanie kondície. Tiež je potrebné dodržať všetky opatrenia v súvislosti s aktuálnou bezpečnostnou hrozbou,“ upozorňuje klinická imunologička a alergologička Katarína Bergendiová.

Pri tréningu vonku radí chodiť na krátke prechádzky, behať či bicyklovať, no nie na frekventovaných miestach. „Vhodné je nastaviť si pohybovú rutinu v rámci domácnosti, či už ľahším cvičením, posilňujúcim stabilizačný systém, prípadne cvičeniami zameranými na flexibilitu ako strečing alebo joga,“ hovorí.

Behanie alebo bicyklovanie sú považované za bezpečné športy, ak človek trénuje sám, prípadne s osobou, s ktorou dodržiava odporučenú vzdialenosť. Medzi ľuďmi je vhodné prekryť si ústa a nos rúškom alebo textilnou šatkou. „Ak sa vo vašom okolí nenachádza žiadna osoba, môžete ju zložiť,“ dodala imunologička.

Oblečenie, ktoré sa dotýkalo potenciálne nebezpečného povrchu, je vhodné ho po každom použití prať v práčke minimálne na teplote 40 stupňov Celzia. Športové hodinky nie je bezpečné nosiť po celý deň, ale obmedziť ich použitie len na čas športu.

„Vírus zotrváva na povrchoch niekoľko hodín, ba až niekoľko dní. Môže sa stať, že pri nosení hodiniek sa budete dotýkať tváre a nakazíte sa“ vysvetľuje Bergendiová. Pri hygiene rúk si treba umyť aj zápästia, medziprstové priestory a tiež je vhodné umývať remienok hodiniek.