Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Radosová zamierila do Nyíregyházy, teší sa na slovenské minisúboje

Na snímke v pozadí Nikola Radosová, archívne foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Najlepšia volejbalistka SR za rok 2018 sa po predčasne ukončenej sezóne rozlúčila s Drážďanmi a hľadala si nové pôsobisko.

Nyíregyháza 28. júna (TASR) - Slovenská volejbalová reprezentantka Nikola Radosová si po Rakúsku, Nemecku, Poľsku a Rumunsku vyskúša aj najvyššiu súťaž v Maďarsku. V sezóne 2020/2021 bude obliekať dres Fatumu Nyíregyháza, do klubu prestúpila po dvojročnom angažmáne v bundesligových Drážďanoch. Dvadsaťosemročnú smečiarku čaká už trinásta legionárska sezóna v rade.

Najlepšia volejbalistka SR za rok 2018 sa po predčasne ukončenej sezóne rozlúčila s Drážďanmi a hľadala si nové pôsobisko. "Ponuka z Nyíregyházy bola dobrá a oslovila ma, z volejbalového prostredia som tiež dostala pozitívne referencie," uviedla Radosová v rozhovore pre web Slovenskej volejbalovej federácie (SVF). "Boli aj iné ponuky. Zvažovala som zotrvanie v Nemecku, ale možností nebolo veľa. Registrovala som aj reálny záujem od klubu z talianskej A1, ale napokon to z rôznych dôvodov nevyšlo. Korona škrtá rozpočty a mnoho klubov nevie, čo si napokon budú môcť dovoliť. Situácia na trhu teraz nie je ideálna a nechcela som veľmi vyčkávať a riskovať. Preto som rada prijala ponuku z dobrého klubu, ktorý chce hrať o medaily - v súťaži, ktorej úroveň rastie."

Jej nový klubový tréner, 34-ročný bývalý maďarský reprezentant Szabolcs Németh, práve v rokoch 2016 - 2018, keď Radosová pôsobila v CSM Bukurešť, hrával v rumunskom hlavnom meste za Steauu. "Osobne sa zatiaľ nepoznáme, ale jeho tvár mi hneď bola povedomá. Neskôr som sa dopátrala, že sme v Bukurešti hrávali v tých istých rokoch." Zoznamovanie ju tiež čaká so všetkými spoluhráčkami, aj keď s dvoma sa už stretla na bundesligových palubovkách a s niektorými domácimi volejbalistkami v príprave na reprezentačnej úrovni.

Naopak, "staré známe" tváre na ňu už čakajú v tímoch hlavných konkurentiek - smečiarka Mária Kostelanská, jej dvojička zo základnej zostavy z vlaňajšieho európskeho šampionátu v Bratislave, je oporou Vasasu Budapešť a do Békéscsaby sa po dvoch rokoch vrátila nahrávačka Barbora Koseková. "Na naše pravidelné stretnutia sa veľmi teším, určite mi to veľmi dobre padne. Zápasy proti nim by navyše mali patriť k najkvalitnejším," podotkla pre svf.sk Radosová, ktorá sa s klubom predstaví aj v Európe. Nyíregyháza má v budúcej sezóne nárok na štart v CEV Cupe, ale požiadala aj o voľnú kartu do Ligy majstrov a čaká na verdikt. V Maďarsku sa má 81-násobná reprezentantka SR hlásiť 15. júla, na rodinu a relax jej teda zostávajú už len necelé tri týždne.

Radosová zamierila do zahraničia už v roku 2008 ako 16-ročná, v drese SVS Post Schwechat v nasledujúcich piatich rokoch získala päť rakúskych titulov. Ďalšie tri sezóny (2013 - 2016) strávila v Postupime a Bielsku-Biala. Z Poľska prestúpila do Bukurešti, kde v roku 2018 získala rumunské double a následne sa vrátila do Bundesligy, kde sa s Drážďanmi vo februári tohto roka tešila z triumfu v Nemeckom pohári.