Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Fínsko zdolalo Rakúsko 3:0, Olkinuora má tretie čisté konto

Na snímke rakúsky hokejista Marco Kasper (uprostred) sa snaží prekonať fínskeho brankára Jussiho Olkinouru (vpravo) cez brániaceho Atteho Ohtamau (prvý zľava) v zápase B-skupiny Rakúsko - Fínsko na MS v ľadovom hokeji v Tampere 21. mája 2022. Foto: TASR/AP

Víťazstvom si poistili vedúcu priečku.

Tampere 21. mája (TASR) - Fínski hokejisti vyhrali v sobotnom stretnutí na domácich MS v Tampere nad Rakúskom 3:0 a ako prvý tím z B-skupiny si zabezpečili postup do štvrťfinále. Víťazstvom si poistili vedúcu priečku, na čele tabuľky majú už štvorbodový náskok pred druhými Švédmi, ktorí však odohrali o zápas menej.

Domáci hráči od úvodu dominovali, strelecky sa presadili Valtteri Filppula, Mikael Granlund a Toni Rajala, od väčšieho gólového prídelu zachránil súpera výborne chytajúci brankár David Kickert. Dominanciu favorita potvrdzuje aj pomer striel na bránku - 39:19. Fíni dosiahli piate víťazstvo na MS 2022, brankár Jussi Olkinuora si tretíkrát na turnaji udržal čisté konto. "Suomi" zakončia svoje vystúpenie v základnej skupine v utorok, keď o 19.20 SELČ nastúpia proti Česku. Rakúšania zostávajú so ziskom 4 bodov na 7. priečke a v pondelok ich o 19.20 čaká rozhodujúci duel v boji o udržanie sa v elitnej kategórii proti poslednému tímu tabuľky Veľkej Británii.

B-skupina (Tampere):


Rakúsko - Fínsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Góly: 2. Filppula (Hartikainen, Granlund), 25. Granlund (Hartikainen, Lehtonen), 48. Rajala (Filppula). Rozhodcovia: Ingram (Kan.), Nord (Švéd.) - Briganti (USA), Chaput (Kan.), vylúčení: 3:1 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 11.573 divákov.

Rakúsko: Kickert - Maier, Unterweger, Zündel, Wolf, Kirchschläger, Hackl, Wimmer, Brunner - Ganahl, Haudum, Kasper - Schneider, Nissner, Raffl - Lebler, Wukovits, Huber - Schwinger, Achermann, Feldner

Fínsko: Olkinuora - Lehtonen, Hietanen, Seppälä, Heiskanen, Friman, Vatanen, Ohtamaa, Lindell - Granlund, Manninen, Hartikainen - Rajala, Filppula, Sallinen - Armia, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen

Fíni mali expresný štart o zápasu. Hartikainen spoza bránky prihral Filppulovi, ktorý zblízka prekonal Kickerta a už po 105 sekundách otvoril skóre. Domácich to nakoplo a vtipnými kombináciami ďalej rozleptávali rakúsku obranu. Kickert im však v 1. tretine nedovolil ďalšiu gólovú radosť, zneškodnil šance Anttilu, Lammikka i Manninena. Domáci aj v druhej časti dominovali na ľade a svoju prevahu pretavili v druhý gól v 25. min, keď sa z dorážky presadil Granlund. Ten istý hráč mohol vzápätí zvýšiť v presilovke, no Kickert vytiahol famózny zákrok lapačkou. S postupom času sa osmelili aj Rakúšania, dobrú možnosť zahodil Haudum a v závere tretiny Wukovitsa na dvakrát vychytal brankár Olkinuora. V 44. min Nissnera zastavil v sľubnej šanci faul súpera. Outsider sa držal v hre až do 48. min, keď Rajala z ľavého krídla parádne trafil do bližšieho horného rohu a gólom na 3:0 definitívne pochoval rakúske nádeje. Po tomto momente sa zápas už len dohrával. Rakúšania tak nedokázali "ozbíjať" ďalšieho favorita a ich koncentrácia už smeruje na kľúčový súboj s Britmi.

Povedali po zápase /zdroj: IIHF/:

Valtteri Filppula, útočník Fínska (v zápase 1+1): "Keď hráte proti takémuto tímu, je vždy dôležité streliť rýchly gól. Ak donútite súpera, aby doháňal náskok, hrá sa vám oveľa ľahšie. Myslím si, že sme začali skutočne výborne, podarilo sa nám hneď v úvode skórovať a držali sme sa celý zápas nášho herného plánu. Rakúšania hrali dobrý, štruktúrovaný zápas, no my sme ich tlačili a želaný výsledok sa dostavil."

David Kickert, brankár Rakúska: "Bol to náročný duel, no napriek tomu sme sa hokejom bavili. Fíni odohrali úžasný zápas. My sme si toho veľa nevytvorili a oni nás celý čas tlačili. Fíni majú prvotriedny tím, sú úradujúci olympijskí víťazi. Keď mali puk na hokejkách, vedeli presne, čo s ním majú urobiť. Keď získame puk my, vždy nám trvá pár sekúnd, kým si ho spracujeme a hneď je pri nás súperov hráč."
Na snímke zľava fínski hokejsti Sami Vatanen, strelec gólu Toni Rajala a Joel Armia oslavujú tretí gól v zápase B-skupiny Rakúsko - Fínsko na MS v ľadovom hokeji v Tampere 21. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Tabuľka B-skupiny:


1. Fínsko 6 5 0 1 0 22:5 16*

2. Švédsko 5 3 1 1 0 19:9 12

3. USA 5 2 2 0 1 14:9 10

4. Česko 4 2 0 1 1 14:9 7

---------------------------------

5. Lotyšsko 5 1 1 0 3 10:16 5

6. Nórsko 4 1 1 0 2 11:14 5

7. Rakúsko 6 0 1 2 3 11:19 4

---------------------------------

8. V. Británia 5 0 0 1 4 4:24 1


*-istý postup do štvrťfinále