Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Rakúsko túži spôsobiť šok, Mancini pripravený i na rozstrel

Na snímke tréner Talianska Roberto Mancini v zápase základnej A skupiny ME vo futbale Taliansko – Wales v Ríme 20. júna 2021. Foto: TASR/AP

Pozíciu outsidera futbalisti Rakúska vnímajú, ale chcú prekvapiť.

Londýn 25. júna (TASR) - Futbalisti Rakúska si po prvom postupe do osemfinále ME v histórii trúfajú na ďalšie prekvapenie. Favorita z Talianska chcú zaskočiť, tréner "squadry azzurra" Roberto Mancini myslí pred osemfinálovým súbojom (v sobotu o 21.00 SELČ v Londýne) radšej na všetko. Určil už aj piatich exekútorov v prípade jedenástkového rozstrelu. Jeho zverenci majú za sebou skvelú sériu, ktorú chcú predĺžiť.

Rakúšania si vybojovali postup do vyraďovačky z C-skupiny, v ktorej prehrali iba so suverénnym Holandskom (0:2). Zdolali Severné Macedónsko (3:1) aj Ukrajinu (1:0). V osemfinále však narazia na jedného z favoritov na celkový triumf. "Omladené Rakúsko prijíma úlohu outsidera, ktorá mu vyhovuje," napísal denník Kurier. Dodal však, že sila súpera je zreteľná: "Taliansko je hrozba. Už nehrá ako Taliansko, tréner Mancini sa vzdal catenaccia, čo mu prináša úspech."

Tréner Rakúšanov Franco Foda má pred zápasom problémy so zostavou, na tréningu chýbal Martin Hinteregger, ktorý utrpel v dueli s Ukrajinou zranenie stehenného svalu. Absencia skúseného obrancu by bola pre tím veľkou stratou. Chýbal aj Valentino Lazaro, zatiaľ čo ďalší stredopoliar Florian Grillitsch trénoval len na rotopede. Pozitívne však je, že Christoph Baumgartner je po údere do hlavy v zápase s Ukrajinou v poriadku a mal by byť k dispozícii.

Mancini rieši podľa talianskych médií len jeden otáznik, zvažuje, či v strede poľa uprednostní uzdraveného Marca Verrattiho pred Manuelom Locatellim. Denník Corriere della Sera už zverejnil aj mená exekútorov, ktorých Mancini určil v prípade záverečného rozstrelu z 11 m. Dôveru dostala pätica Jorginho, Ciro Immobile, Francesco Acerbi, Domenico Berardi a Leonardo Bonucci. Na rozstrel si Rakúšania trúfajú, ich brankár Daniel Bachmann pre uefa.com pred stredajším tréningom vyhlásil: "Ak k tomu príde, tak cez Talianov prejdeme."

Pozíciu outsidera futbalisti Rakúska vnímajú, ale chcú prekvapiť. "Nikdy nehovor nikdy. Rakúsko túži spôsobiť šok vo Wembley," vyhlásil útočník Marko Arnautovič.

Prvý postup do osemfinále ME v histórii potvrdili Rakúšania v zápase s Ukrajinou, v ktorom boli jasne lepší. Aj preto si trúfajú na favorita. "Zdolať Ukrajinu bolo pre nás všetkých emotívnym momentom, dosiahli sme niečo neuveriteľné. Nemôžem popísať tú úľavu. Teraz sa sústreďujeme na regeneráciu a na Taliansko. Urobíme analýzu a snáď budeme mať dobrý plán," zaželal si stredopoliar Florian Grillitsch.

Taliani odleteli do Londýna v piatok, vo štvrtok absolvovali posledný tréning v kempe Coverciano. Naplno zarezávali aj Alessandro Florenzi a Giorgio Chiellini, ktorí mali zdravotné problémy. Ak napokon nebudú môcť hrať, nahradiť by ich mali Giovanni Di Lorenzo a Francesco Acerbi.

Taliani si uvedomujú, že sú v pozícii favorita. K dokresleniu ich sebavedomia si stačí pozrieť štatistiky. Taliansko vyhralo uplynulých 11 zápasov bez inkasovaného gólu a strelilo v nich 32 gólov. Manciniho zverenci neprehrali už 30 zápasov za sebou, 25-krát zvíťazili a päťkrát remizovali. Útočník Lorenzo Insigne uviedol: "Sledovali sme niektoré zápasy Rakúska. Zatiaľ sme sa nerozprávali o podrobnostiach, ale podľa toho, čo sme videli, ide o veľmi fyzický tím, ktorý dokáže odbehať celý zápas. Rozhodne sa však nenecháme ovplyvniť ich hrou a budeme hrať náš futbal. Všetko, čo musíme urobiť, je zostať trpezliví."

Marco Veratti však upozornil, že Taliani to nebudú mať až také ľahké: "Bude to veľmi náročný duel, pretože v tejto fáze nie sú ľahké zápasy. Videli sme to aj pri zápase Nemecko - Maďarsko. Nemecko bolo desať minút od toho, aby nepostúpilo. Tieto tímy na ihrisku bojujú, bude to ťažké. My musíme pokračovať v tej hre ako doteraz. Ak udržíme ten zámer, túžbu a odvahu, môžeme odohrať skvelý zápas."

Duel povedú arbitri z Anglicka, ako hlavný rozhodca bude Anthony Taylor.

osemfinále:



TALIANSKO - RAKÚSKO /sobota o 21.00 h, Wembley, Londýn/

Rozhodcovia: Anthony Taylor - Gary Beswick, Adam Nunn (všetci Angl.)

predpokladané zostavy:

Taliansko: Donnarumma – Florenzi, Bonucci, Chiellini, Spinazzola – Barella, Jorginho, Locatelli – Berardi, Immobile, Insigne
Rakúsko: Bachmann – Lainer, Dragovič, Hinteregger, Alaba – Schlager, Laimer, Grillitsch – Baumgartner, Sabitzer – Arnautovič